latinica  ћирилица
14/07/2020 |  08:34 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Глигић: Клуб Бошњака злоупотребљава витални национални интерес

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске злоупотребљава механизам заштите виталног националног интереса и тиме намјерно провоцира и блокира, сматра потпредсједавајући Вијећа народа из реда српског народа Војислав Глигић.
Вијеће народа Српске - Фото: РТРС
Вијеће народа СрпскеФото: РТРС

Глигић је истакао да је доказ за овакве тврдње и сутрашња сједница Вијећа народа на чијем је дневном реду расправа о измјенама Закона о средњем образовању, који је засметао Клубу Бошњака јер предвиђа увођење Светосавске награде за успјешне ученике.

- У образложењу наводе да је то због назива награде. Они истичу да се не може тако звати јер је Свети Сава говорио против тадашњих мухамеданаца, а када питате гдје је тај запис, шта је написао против, не знају. Не знају ни када се родио Свети Сава, али њима је довољно само да нешто блокирају - рекао је Глигић за "Глас Српске".

Коментаришући одлуку Уставног суда Српске, који није прихватио вето Клуба Бошњака на закључке парламента којима је одбачена Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, Глигић је навео да је Уставни суд заузео став да општи акти као што су резолуције, декларације, а који не производе посљедице, не могу бити предмети захтјева за повреду националног, виталног интереса.

- То није од јуче, то је годинама тако, али без обзира на то што је то свима познато, укључујући Бошњаке, упорно то раде и даље. То упућује на закључак да им није стало да заштите национални интерес, него да, прије свега, скрену пажњу на себе, те успоре процесе. То је суштина - категоричан је Глигић.

Према његовим ријечима, иако Клуб Бошњака зна да неће добити подршку у Вијећу за заштиту националног интереса Уставног суда Српске, покрећу овај механизам да би одужили нешто што треба донијети што хитније.

- То је њихова филозофија. Од стотине поступака за заштиту виталног интереса, суд то није потврдио ни у три одсто случајева. На сцени је јасна опструкција аката које усваја Народна скупштина - рекао је Глигић.

Он је додао да не постоје механизми да се такво понашање заустави, јер је то "заковано" у Уставу Српске.

- Да би се промијенио Устав, у прописаној процедури, не може се избјећи Вијеће народа. А када дође до Вијећа, једна трећина једног клуба може зауставити ту промјену. Не морају дати ни образложење. Тим правилом је нанијета велика штета Српској - поручио је Глигић.