latinica  ћирилица
14/07/2020 |  09:56 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Стевандић: Српска се одлично носи са пандемијом (ВИДЕО)

Иако постоји већи број заражених вирусом корона у Републици Српској, показатељи говоре да се одлично носимо са пандемијом. Оно што је најважније, пацијентима није недостајао кревет, респиратор, што значи да здравствени систем функционише, истакао је Ненад Стевандић, шеф Тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Ипак, на почетку је поновио да је одржавање дистанце и поштовање мјера најважније, те да као што се крајем априла и почетком маја успјела зауставити пандемија, важно је како каже, да се вратимо тим навикама.

- Имали смо ми "хејтере", који устају у 10, па пласирају по друштвеним мрежама лажне вијести, али народ их је прозрео временом. Зато можемо бити поносни на све што је урадио здравствени систем, али и институције Републике Српске - нагласио је Стевандић.

Истакао је да данас у Републици Српској има 196 хоспитализована пацијента, али да за разлику од првог вала, овај пут је нешто мање у Бањалуци, а терет подносе све болнице у Српској.

- Однос тестирања, и броја заражених је око 15 до 20 одсто, што је лош тренд, али тако је у цијелом региону. Катастрофа је у Латинској и Сјеверној Америци. Огорман је раст у Индији. Погледајте Црну Гору, она није имала данима заражених, а сада имају преко 900 активних случајева. Република Српска тестира више од ФБиХ, више и од Хрватске, и то у постоцима, огромне су бројке. Испред смо многих земалља, јер и даље имамо преко 50 одсто опорављених у односу на број заражених - поручио је Стевандић.

Он је поновио да се тешко изоловати од свега.

- Од овог вируса свако може да оболи, и свако може да премине. Примјетили смо да се старији људи много више придржавају од млађих (25-40 година). Вирус нас је мого пута изненадио у ових неколико мјесеци, од теорије, али не било кога већ СЗО, да вирус не може преживјети на 31 степен Целзијуса, а данас то је питање и за 38 степени. Никада нисмо имали грипу у јуну, а он се задржао и у јулу, и вјероватно ће преживјети и у августу - појаснио је Стевандић.

Он је поновио да Република Српска има довољно тестова и апеловао на становништво да држи дистанца, те поштују све прописане мјере.