latinica  ћирилица
14/07/2020 |  11:05 | Аутор: СРНА

Вучић започео консултације о формирању Владе

Консултације за формирање Владе Србије почеле су данас у Београду састанком предсједника Србије Александра Вучића са представницима изборне листе "Албанска демократска алтернатива - уједињена долина".
Влада Србије - Фото: архив
Влада СрбијеФото: архив

Консултације са представницима ове мањинске листе, са Шаипом Камберијем на челу, почеле су у 10.00 часова, пренијели су београдски медији.

Вучић ће се наредних дана састати и са представницима осталих мањинских листа и странака, као и странака и листа које су обезбиједиле мандате на изборима - представницима СВМ-а, СПС-а, СПАС-а, Странке правде и помирења и СНС-а.

На протеклим парламентарним изборима у Србији, мандате у Скупштини добило је седам странака и листа.

Највише гласова освојила је изборна листа владајућег СНС-а "Александар Вучић - за нашу децу", и то 60,65 одсто или 188 мандата.

Изборна листа окупљена око СПС-а Ивице Дачића добила је 10,38 одсто од броја бирача који су гласали, односно 32 мандата, СПАС Александра Шапића добио је 3,83 одсто или 11 мандата.

У парламент су ушле и мањинске листе "Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор" са 2,23 одсто гласова и девет мандата, а Странка правде и помирења бившег новопазарског муфтије Муамера Зукорлића и Демократска партија Македонаца добили су заједно четири мандата.

У парламент је ушла и листа "Албанска демократска алтернатива - уједињена долина" са три мандата и СДА Санџака Сулејмана Угљанина са три мандата.

Угљанин је јуче изјавио да неће ићи на консултације о формирању владе Србије.