X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
14/07/2020 |  11:17 ⇒ 14:41 | Извор: РТРС

Додик: Џаферовићеви притисци и цензуре дипломатски непримјерени

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је у писму упућеном предсједнику Швајцарске Конфедерације Симонети Зомаруга да је информисан да је бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић вршио директан притисак на њен кабинет да измјени видео-поруку комеморативном скупу у Сребреници уз експлицитан захтјев да њено обраћање мора да садржи ријеч "геноцид".
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је замолио Зомаругову да Џаферовићеве ставове и захтјеве схвати као његове личне ставове, који ни на који начин не одражавају званичан став БиХ, те да је најгрубље злоупотријебио институцију Предсједништва БиХ, у коме се одлуке доносе консензусом сва три члана Предсједништва БиХ.

- На овај начин господин Џаферовић нанио је огромну штету нашим билатералним односима. Оваква врста притиска и цензуре не само да није дипломатски примјерена, него може озбиљно да наруши наше пријатељске односе - навео је Додик у писму.

Он је навео да је Швајцарска Конфедерација примјер децентрализоване земље у којој се уважавају језичке, вјерске и етничке разлике, док је са друге стране БиХ и даље земља у којој бошњачки представници злуопотребљавају заједничке институције БиХ, стављајући их у службу искључиво бошњачког народа и заштиту његових интереса, а на штету Срба и Хрвата, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

- Користим ову прилику да изразим захвалност Швајцарској Конфедерацији и свим њеним грађанима на несебичној помоћи, коју пружате Републици Српској, БиХ и другим земљама Западног Балкана. Ваша земља дала је заначајан допринос обнови Републике Српске и БиХ, али и изградњи мира, јачању здравственпог сектора, тржишне економије и на пољу образовања - навео је српски члан Предсједништва БиХ у писму.