X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
14/07/2020 |  11:47 ⇒ 11:49 | Извор: СРНА

Приватизована укупно 134 бањалучка предузећа

 Од 185 бањалучких предузећа предвиђених за приватизацију за која је утврђен метод готовинске продаје државног капитала, у протеклих 18 година приватизована су укупно 134 или 72,43 одсто, резултати су процеса приватизације државног капитала у предузећима које публикује Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске.
ИРБ РС - Фото: РТРС
ИРБ РСФото: РТРС

Приход остварен продајом државног капитала 134 бањалучка предузећа износи 1.373.677.195 КМ, наведено је у информацији о стању у привреди и запошљавању у граду Бањалуци градског Одјељења за привреду.

Из Одјељења наводе да су у посљедњих шест година резултати приватизације садржани у приходу од продаје акција девет бањалучких предузећа, чијим се акцијама трговало на Бањалучкој берзи у редовном берзанском пословању или путем аукција.

- Сагледавањем прегледа неприватизованих предузећа из базе ИРБ-а утврђено је да су у регистру ИРБ-а 22 неприватизована бањалучка предузећа - наведено је у овој информацији.

Одлуком Владе Републике Српске од 30. новембра 2017. године 18 предузећа у Српској одређено је предузећима од стратешког значаја за Републику, чији државни капитал до даљег неће бити предмет приватизације.

- На наведеној листи је и осам предузећа чије је сједиште у Бањалуци, и то предузећа `Индустријске плантаже`, `Аеродроми Републике Српске`, `Предузеће за поштански саобраћај Републике Српске`, Јавно предузеће `Путеви Републике Српске`, Јавно предузеће `Аутопутеви Републике Српске`, `Лутрија Републике Српске`, `Ветеринарско-сточарски центар` и `Космос - наведено је у тој одлуци.

У информацији о стању у привреди и запошљавању у Бањалуци је наведено да је да су планом приватизације ИРВ-а за 2018. годину, са стањем мај 2020. године, за продају предвиђена бањалучка предузећа "Космос" /100 одсто државног капитала-стратешко/ и "Крајинапетрол" /42,27 одсто државног капитала-берза/".

У информацији је истакнуто да је пет неприватизованих бањалучких предузећа под дугогодишњим стечајем, а да је над једним окончан поступак ликвидације.