X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
14/07/2020 |  13:17 | Извор: СРНА

Дуњић: Почео рад осуђеника у јавном интересу

У Српској је почело спровођење мјере рада осуђеника у јавном интересу, рекао је Срни помоћник министра правде Републике Српске Перо Дуњић.
Перо Дуњић (Фото:nezavisne.com) -
Перо Дуњић (Фото:nezavisne.com)

- У Основном суду Добој одржан је састанак представника Министарства правде Републике Српске и Комуналног предузећа "Прогрес", уз присуство осуђеног лица којем је изречена мјера рада у јавном интересу. Био је то први састанак ради утврђивања програма, начина и динамике извршења ове алтернативне кривичне санкције у Републици Српској - рекао је Дуњић.

Дуњић је истакао да је Министарство правде Републике Српске у протеклом периоду предузело низ активности на стварању услова у локалним заједницама за извршење мјере рада у јавном интересу, имајући у виду чињеницу да се овакав рад извршава у мјесту пребивалишта осуђеног лица.

- У Министарству правде Републике Српске не кријемо задовољство због чињенице да је овим чином започело извршење ове врсте кривичне санкције, први пут у историјату система извршења кривичних санкција - навео је Дуњић.

Према његовим ријечима, на основу пријава правних субјеката, потписани су уговори о међусобној сарадњи, након чега је сачињена листа оних субјеката који испуњавају услове и код којих се може извршавати мјера рада у јавном интересу.

- Изражавамо велику захвалност јавним предузећима, јавним установама и организацијама Црвеног крста из Републике Српске, који су, као партнери Министарства правде Српске, препознали друштвени значај и потенцијал рада у јавном интересу. Позивамо и остале правне субјекте који испуњавају услове да се пријаве на јавни позив за учешће у реализацији мјере рада у јавном интересу - навео је Дуњић.

Рад у јавном интересу је сваки друштвено користан рад којим се не вријеђа људско достојанство и који се не врши с циљем стицања добити.

Овакав рад не може бити краћи од 60 часова, нити дужи од 360 часова и одређује се за вријеме које не може бити краће од мјесец дана, нити дуже од шест мјесеци, те не може бити дужи од 60 часова у току мјесеца.