latinica  ћирилица
14/07/2020 |  13:43 | Аутор: СРНА

Кошарац: Заштитити домаћу производњу, уз поштивање међународних уговора

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изразио је опредијељеност да се заштити домаћа производња кроз извоз пољопривредних производа на тржиште ЕУ, поштујући међународне уговоре које је БиХ потписала.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Сматрам да морамо уложити додатне напоре и путем дипломатских активности са надлежним органима у Хрватској договорити несметани проток робе продужењем дневног радног времена и рад суботом фитосанитарних инспектора на граничним прелазима Стара Градишка и Нова Села, на задовољство наших пољопривредних произвођача - истакао је Кошарац.

Он је информисао Мисију БиХ у Бриселу о потешкоћама са којима се суочавају пољопривредни произвођачи у БиХ приликом пласмана производа на тржиште ЕУ, саопштено је из Министарства спољне трговине.

У допису упућеном Мисији БиХ при ЕУ, Кошарац је истакао да домаћи пољопривредници имају проблем у вези са извозом робе која подлијеже фитосанитарној инспекцији надлежних органа у Хрватској, а тичу се радног времена фитосанитарних инспектора на граничним прелазима Стара Градишка и Нова Села, те броја граничних прелаза са Хрватском на којима се може вршити промет биља, биљних производа и друге робе која подлијеже надзору фитосанитарне инспекције.

Радно вријеме фитосанитарних инспектора на граничном прелазу Градишка је од 8.00 до 16.00 часова, а на прелазу Нова Села од 7.00 до 15.00 часова, у оба случаја само радним данима.

Кошарац је подсјетио да се Министарству спољне трговине обратило неколико удружења пољопривредних произвођача са захтјевом да се продужи дневно радно вријеме и омогући рад суботом фитосанитарним инспекторима на тим граничним прелазима како би свјежа роба, са врло високим садржајем воде, до крајњег купца могла стићи у што краћем року због кварљивости и слабљења квалитета, а што је онемогућено актуелном динамиком рада фитосанитарних инспектора на тим граничним прелазима.

- Мисија БиХ при ЕУ обавијештена је да је у протеклом периоду на састанцима представника свих надлежних институција у БиХ и удружења пољопривредних произвођача, који су извозно оријентисани, закључено да је проблем изазван новом европском легислативом која дефинише службене контроле и заштиту здравља биља, чиме је предвиђен фитосанитарни преглед за биљне културе и робу коју претходно по овом основу није прегледала фитосанитарна инспекција - наводи се у саопштењу.

Из Министарства спољне трговине истичу да се тиме повећао број фитосанитарних прегледа и створиле гужве на граници, што је основни разлог због чега се указала потреба за продужењем радног времена и рад суботом постојећих граничних прелаза.