latinica  ћирилица
14/07/2020 |  14:26 | Аутор: СРНА

Уложена жалба на одлуку о забрани уласка Арлову на Космет

Адвокат Дејан Васић рекао је Срни да је данас косовској полицији предата петиција са више од 3.500 потписа којом се тражи укидање одлуке Министарства унутрашњих послова /МУП/ самопроглашеног Косова о забрани уласка на територију Косова и Метохије предсједнику Одбора за помоћ Србима на Космету Милораду Арлову.
Милорад Арлов - Фото: РТРС
Милорад АрловФото: РТРС

Васић је рекао да је жалба предата генералном директору косовске полиције Рашити Ћељају.

- Жалбу сам поднео и Комисији за жалбе косовског МУП-а, уз образложење да је одлука неутемељена и да се забраном уласка хуманисти Арлову нарушавају основна људска права, посебно права деце са посебним потребама и деце школског узраста - рекао је Васић.

Васић се плаши да ће жалба бити одбијена, пошто је, како сматра, ријеч о политичкој одлуци.

Петицију су потписали чланови Удружења родитеља дјеце са посебним потребама "Подржи ме" из Косовске Митровице, наставници и родитељи ученика основних школа са цијелог подручја Косова и Метохије, тражећи да се Арлову укине забрана уласка коју је косовски МУП донио 26. јула уз образложење да Арлов угрожава, националну, безбједонсну и здравствену сигурност грађана на Косову и Метохији.

Из Министарства унутрашњих послова, Одјељење у Косовској Митровици, Срни је речено да су све хуманитарне акције, посебно оне које се односе на донације у новцу, подложне контроли и редовном протоку преко рачуна Трезора Народне банке самопроглашеног Косова, те да свака трансакција која се обавља мора ићи преко рачуна неке од пословних банака на Косову и Метохији.

Косовска полицијска служба је 26. јуна Арлову забранила улазак на подручје јужне српске покрајине.

Арлов је тада рекао Срни да му је на административном прелазу Јариње на путу Рашка-Лепосавић речено да му је забрањен улазак на подручје Косова и Метохије, гдје је требало да се састане са замјеником градоначелника сјеверне Косовске Митровице Адријаном Хоџић и члановима Удружења "Подржи ме".