latinica  ћирилица
14/07/2020 |  14:27 | Аутор: СРНА

Тачи други дан на испитивању

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи стигао је у просторије Специјализованих вијећа и тужилаштва у Хагу за злочине ОВК на наставак саслушања због оптужби да је учествовао у убиству око 100 Срба, Албанаца, Рома и политичких противника.
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com) -
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com)

Тачи је јуче након испитивања, које је трајало више од шест часова, изјавио да је све вријеме слушао о техничким питањима која су му постављали представници Тужилаштва и његов правни заступник, пренијели су београдски медији позивајући се на приштинске медије.

Тачи се, како је сам саопштио, налази у Хагу на позив специјализованог тужиоца, који ту информацију није потврдио.

Специјализовано тужилаштво је 24. априла подигло оптужницу против њега због низа ратних злочина на Косову и Метохији, а сада се она налази код судије задуженог за њено преиспитивање и доношење одлуке о потврђивању.

Према саопштењу тужиоца, Тачи, Кадри Весељи и други осумњичени из оптужнице терете се за готово 100 убистава.

Жртве кривичних дјела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

У децембру 2011. године швајцарски сенатор Дик Марти, извјестилац Савјета Европе, објавио је извјештај у коме је наведено неколико бивших вођа Ослободилачке војске Косова који су умијешани у ратне злочине.

Парламент самопроглашеног Косова је у августу 2015. године усвојио закон о оснивању Специјализованих вијећа и Специјализованог тужилаштва. Њихово сједиште је измјештено у Хаг због безбједности жртава и свједока предстојећих поступака.