latinica  ћирилица
14/07/2020 |  15:43 | Аутор: СРНА

У Србији на вирус корона позитивно 570 медицинских радника

Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је да је тренутно на вирус корона у Србији позитивно 570 здравствених радника, од којих је 70 на болничком лијечењу, а 500 у изолацији.

- Ови подаци данас сами за себе говоре колико је озбиљна ситуација и како сви треба да приступимо. Најљубазије молим све грађане Србије да не иду у масу, да не праве окупљања у затвореном простору и да носе маске - рекао је Лончар на конференцији за новинаре Кризног штаба.

Лончар је навео да је попуњеност капацитета у Београду на максимуму и да су све ковид болнице попуњене више од 90 одсто, а у току дана пацијенте ће почети да прима и Институт за реуматологију, гдје ће бити више од 100 постеља.

Он је навео да су обољели у просјеку сада млађи него у првом пику болести током прољећа, као и да је све више обољелих између 20 и 40 година старости, а њихово лијечење траје дуже, док им је и клиничка слика озбиљнија.

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић навео је да болесници долазе са тешким упалама плућа, највише их има између 30 и 50 година, наглашавајући да болест поприма тежак ток код одређеног процента ових болесника.

- Структура преминулих се такође помера ка млађим узрасним групама - упозорио је Стевановић.

Замјеник директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да оболијевају они који су најмање примјењивали мјере јер су сматрали да им вирус не може ништа.

У Србији је у протекла 24 часа од посљедица вируса корона преминуло 13 људи, док је регистровано 344 новозаражених лица, а на респиратору је 170 пацијената.