latinica  ћирилица
14/07/2020 |  15:56 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Цвијановић: За осуду идентификовање велике људске трагедије са политичким циљевима (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је за сваку осуду да се велике људске трагедије, било да су појединачне или колективне као народа, идентификују са одређеним политичким циљевима.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Говорећи о намјери да се наметне закон који би бранио негирање наводног геноцида у Сребреници, Цвијановић је нагласила да би то било бесмислено.

- Никакво наметање не долази у обзир јер би нас то одмакло од онога о чему волимо да причамо, а на чему очито мало волимо да радимо, а то је кретање БиХ на европском путу - рекла је Цвијановић у Станарима.

Према њеним ријечима, ни високи представник у БиХ Валентин Инцко није неко ко треба да намеће законе, јер Република Српска има демократски изабран систем, који су бирали грађани.

- Међутим, ту је спорна још једна димензија. Негирањем расправе о нечему и постављњем неких својих квалификација, дефинитивно гушите слободу говора. Шта то треба да значи, да нешто што се десило било кад у историји не може нико да преиспитује нити да износи своје мишљење и ставове - упитала је предсједница Српске.

Према њеним ријечима, своје ставове у том случају не би смјели да износе ни научници ни историчари нити стручњаци из неких других области, што је бесмислено.

- У овој земљи треба да се гради међусобно повјерење и поштовање којег нема, треба да се поправи оно што је већ деценијама урушено. Само онда када нико никога не буде оспоравао и када свако буде имао право на своју легитимну политичку идеју и визију, можемо функционисати као друштво - поручила је Цвијановић.

Она је додала да у БиХ може постојати пристојан ниво разумијевања и комуницирања, гдје једни другима неће одузимати одређена права, узурпирати позиције и надлежности и све претворити у велики политички циркус.

- Не би се слагала са наметањем било каквог закона, а поготово никад не бих прихватила нешто што би значило да се забрањује јавни дискурс или изношење свог става о неким питањима. Поготово када је ријеч о науци и историји - нагласила је Цвијановић.

Након што су бошњачка удружења, посланици и грађани тражили да високи представник у БиХ Валентин Инцко наметне "закон о забрани негирања геноцида", Инцко је апеловао у Сребреници у суботу, 11. јула, да сви политичари уложе још један, озбиљан напор да се усвоји тај закон.