latinica  ћирилица
14/07/2020 |  16:07 | Аутор: СРНА

Потписан концесиони уговор за соларну електрану у Билећи

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и директор привредног друштва "Енерџи фајненсинг тим СЕ" /Energy Financing Team SE/ из Билеће Ранко Чокорило потписали су данас у Бањалуци уговор о концесији за изградњу и кориштење соларне електране на подручју билећке општине.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Овом привредном друштву Влада Републике Српске је у априлу додијелила концесију за изградњу и кориштење соларне електране на подручју општине Билећа, саопштено је из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

- Концесија је додијељена на период од 50 година, а период пројектовања и изградње ће се реализовати у периоду три године - наведено је у саопштењу.

Из ресорног министарства су појаснили да је уговором о концесији дефинисана инсталисана снага соларне електране са фотонапонским ћелијама од 60 мегавата, са планираном годишњом производњом од 84 гигаватчаса, а концесионар ће током концесије произведену електричну енергију продавати на тржишту, укључујући и право извоза.

- Концесионар ће, у складу са уговором, након изградње соларне електране, у буџет Републике Српске, плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055 КМ по киловатчасу, од чега ће 95 одсто средстава бити усмјерено у буџет општине Билећа - прецизирано је у саопштењу.

Концесионар је прије потписивања концесионог уговора у буџет Републике Српске уплатио једнократну накнаду од 700.000 КМ.

Укупна процијењена вриједност инвестиције за реализацију пројекта у периоду трајања концесије износи 104.361.649 КМ.