latinica  ћирилица
14/07/2020 |  17:15 | Аутор: СРНА

Донесена одлука о прихвату помоћи из УАЕ

Савјет министара донио је данас у Сарајеву одлуку о прихвату помоћи Уједињених Арапских Емирата за БиХ, која се састоји од 100.000 брисева, 25.000 заштитних одијела, 40 вентилатора, 152.000 рукавица, по 150.000 маски Н95, хирурушких, те маски за лице, као и 50.000 визира и 20.400 заштитних наочала.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Из Савјета министара је саопштено да ће Министарство цивилних послова, у складу са Законом о лијековима и медицинским средствима и Упутством о поступању у процедурама за увоз лијекова и медицинских средстава хуманитарног карактера за подручја БиХ угрожена природном или другом несрећом, затражити рјешења о сагласности за увоз и кориштење лијекова и медицинских средстава хуманитарног карактера у БиХ од Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Федералног министарства здравства и Одјељења за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта.

На основу ових рјешења, Министарство цивилних послова ће извршити пријем помоћи с циљем заштите здравља становништва од ковида-19, а уколико одобрења изостану, Савјет министара ће посебном одлуком одлучити о овој помоћи.

Министарство цивилних послова ће извршити подјелу ове помоћи у складу са раније донесеном одлуком Савјета министара о принципима расподјеле, и то Федерацији БиХ /ФБиХ/ 61,5 одсто, Републици Српској 37,5 одсто и Брчко дистрикту један одсто.

Федерација БиХ ће добијену помоћ подијелити са 10 кантона у једнаком омјеру, по 50 одсто.

Савјет министара донио је и одлуку о преносу власништва над основним средством, чиме се омогућава Граничној полиције БиХ да без накнаде изврши пренос власништва четири уређаја за противдиверзиони преглед на аеродромске оператере у БиХ, у укупној вриједности око 9,2 милиона КМ.

По један уређај ће бити пренесен у власништво Међународног аеродрома Бањалука и ЈП међународни аеродроми Мостар, Сарајево и Тузла.

Уређаји су дио опреме коју је раније Граничној полицији БиХ донирала Кина са гарантним роком од годину, у којем су били обезбијеђени бесплатни сервис и одржавање, а тај рок је истекао крајем новембра прошле године.

Пренос ове опреме у складу је са Програмом о безбједности цивилног ваздухопловства БиХ, којим је прописано да је аеродромски оператер дужан и одговоран обезбиједити сигурносну опрему за противдиверзиони преглед, њено редовно одржавање, правилну употребу и сервисирање.