latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:32 ⇒ 15/07/2020 | 08:16 | Аутор: РТРС

Одблокирана именовања - Ћулум нови директор СИПА, Милиновић на челу РАК (ВИДЕО)

Именовањима на позиције у институцијама БиХ за које су завршене конкурсне процедуре, Савјет министара БиХ окончао је вишемјесечни спор унутар ове институције, али и БХ. парламентарне већине. Директор Агенције за истраге и заштиту од данас је Дарко Ћулум, Регулаторне агенције за комуникације Драшко Милиновић, Службеног листа БиХ Драган Прусина, а за директора Агенције за школовање и стручно усавршавање полицијских кадрова именован је Марко Вујевић.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: РТРС
Сједница Савјета министара БиХФото: РТРС

И данас су се на дневном реду Савјета министара нашле информације о истеку мандата других високорангираних државних службеника, попут првог човјека Управе за индиректно опорезивање БиХ, гдје се, као што је од раније познато, сукобљавају интереси ХДЗ-а и СДА.

Ни сага о степену образовања директора Обавјештајно безбједносне агенције Османа Мехмедагића још није добила епилог, али као провјерено оданог кандидата, СДА нуди искључиво њега.

Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, истиче да је СДА доставила приједлог за именовање садашњег директора.

- Ја ћу у складу са процедуром покренути тај процес, али познато је да ту учествује и Предсједништво БиХ и Заједничка парламентарна комисија и Извршни обавјештајни комитет - истиче Тегелтија.

Да ли ће се након малог помака и, како је рекла предсједница Жељка Цвијановић, чекања дугог двије године, а обиљеженог закулисним али и отвореним политичким играма, бх. институције стварно, а не вербално, вратити на европски и путеве просперитета свих грађана. Именовања су, каже Цвијановић, требало давно да се десе, а много је тога што требамо заједно урадити.

- Неопходно је вратити на дневни ред систем координације, односно да се он примјењује на различите нивое власти. Очекујем то од Савјета министара, али и од ентитетских влада, да почну да се понашају у складу са оним механизмом координације који је био на столу раније и ког смо се придржавали - истиче предсједница.

Бх. парламентарна већина сутра је поново на испиту. Из угла СНСД, БиХ институције сутра би требале добити буџет.

- Постоје сугестије и приједлози и из СНСД-а и коалиционих партија, али моја су очекивања да ће буџет бити подржан - каже Тегелтија.

На сједници Савјета министара одлучено је и да се омогући улазак у БиХ свим дрављанима земаља ЕУ и земаља чланица шенгенског споразума, који посједују тест да су негативни на вирус корона, не старији од 48 часова прије уласка у БиХ.

Повезане вијести:

Савјет министара: Ћулум на челу СИПА, Милиновић РАК-а