latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:35 | Аутор: СРНА

Дачић: Дармановић наставља да вријеђа и напада Србију

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да црногорски министар спољних послова Срђан Дармановић наставља да вријеђа и напада Србију тиме што прича да њен предсједник Александар Вучић жели да сруши власт у Црној Гори и од ње направи српску државу.

- Никад нисам чуо Вучића да Црну Гору назива српском државом, али сам читао црногорског краља Николу који каже у октобру 1913. да су храбре војске две српске краљевине - Црне Горе и Србије, ослободиле српство на југоистоку Балкана, као и да се приступило разграничењу међу двема српским краљевинама. Па какав је онда краљ Никола српски националиста, што се њега не одрекнете? - упитао је Дачић.

Осврћући се на Дармановићево упозорење да свако ко има аспирације према Црној Гори треба да има на уму чињеницу да је она независна држава и чланица НАТО-а, Дачић је Тањугу рекао да је црногорски министар заборавио да позове и терористичку ОВК и муџахедине.

Дачић је указао да док Црна Гора води поступак за отимање имовине и светиња СПЦ, а ниједног Србина нема у црногорским органима власти, Дармановић оптужује Србију, иако је, како каже, милион пута речено да Србију не интересује мијешање у унутрашња питања Црне Горе, већ само положај и права српског народа, што је легитимно и у складу са свим међународним конвенцијама.

- Чиме се то Вучић умешао у унутрашње ствари Црне Горе? Напротив, стално указује да проблеми треба да се решавају дијалогом црногорских власти са српским народом у Црној Гори и СПЦ - рекао је Дачић.

Дармановић је за црногорску телевизију Нова М рекао да Црна Гора није обновила своју независност да би била било чији сателит и да је "за жаљење" то што ради Србија, која се "мијеша у унутрашња питања Црне Горе".

- Ово је трећи талас српског национализма под предсједником Вучићем који има јасне циљеве, а то је да се у Црној Гори промијени Влада, с обзиром на то да слиједе избори, а на дужи рок да се Црна Гора претвори у чак, иако би била независна држава, прије свега српску државу рекао је Дармановић.