latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:49 ⇒ 15/07/2020 | 08:44 | Аутор: РТРС

Судбина Тачија у Хагу зависи од исхода избора у САД? (ВИДЕО)

Саслушавање предсједника самопроглашеног Косова, Хашима Тачија, данас је настављено, након што су га хашки истражитељи јуче испитивали шесет сати у вези са оптужницом за ратне злочине, подигнутом у априлу ове године. Одлучује се о томе да ли ће оптужница бити потврђена, а Тачи наводи да је одговарао само на техничка питања и да не зна зашто га терете.
Хашим Тачи у Хагу - Фото: Screenshot
Хашим Тачи у ХагуФото: Screenshot

На оптужбу да је, заједно са Кадријем Весељијем, био дио групе одговорне за убиство око стотину Срба, Рома и Албанаца, Тачи одговара да, не зна о чему је ријеч, али да је дошао да побиједи, чиме је ипак демантовао раније тврдње да је позван у својству свједока.

- Спреман сам да се суочим са новим изазовима и побиједим за мог сина, моју породицу, људе и земљу. Нико не може преправљати историју, ово је цијена слободе - рекао је Тачи.

За која тачно убиства га терете нећемо знати прије октобра, када и ако отпужница буде потврђена, каже некадашњи пријатељ Хашког трибунала, адвокат Бранислав Тапушковић. А због чињенице да отпужница мора остати тајна до њеног потврђивања, нејасно је у вези чега су Тачија испитивали, каже Тапушковић, и додаје да сумња да је ријеч о некој врсти притиска на њега.

- Са тужиоцима он нема шта да разговора. Према томе, очигелдно је да је он из неких попутно других разлога отишао у Хаг. Тачи је тамо отишао са ауторитетом предсједника Косова,и тако се и понаша - каже Тапушковић.

Срби на Косову не вјерују да је ријеч о пробуђеном осјећају за правду Хашког трибунала већ о обрачуну странака на америчким изборима. Косово је производ демократске странке и породице Клинтон, а Европа тренутно заступа америчку демократску странку. Тачи ће, кажу, бити процесуриан али не на основу доказа, већ исхода америчких избора.

- У основи, питање Хашима Тачија се очекује оног тренутка када будемо знали резултате избора у Америци. Комплетна игра која се игра око Тачија је да он мора у неку руку буде процесуиран. Ако демократе побиједе, он ће бити побједник и херој, а уколико побиједе републиканци, ту ће се поставити питање Тачијеве одговорности - наглашава директор Културног центра у Грачаници Живојин Ракочевић.

Иако су бројни свједоци убијени, а докази нестали, доказа има и они су у посједу КФОРА- тврди Ракочевић. С друге стране, тужиоци могу да затворе Тачија и због онога што је урадио након рата.

- Није се Хашим Тачи након рата претворио у миротворца, он је елиминсао огроман број Албанаца који су му стали на пут. И многи желе да говоре и сведоче о томе - додаје Ракочевић.

Тачи је за адвоката именовао Џефрија Најса и ово је први случај у свијету да једна особа на основу истих доказа ради и као тужилац и као бранилац, што се коси са свим принципима, рекао је Тапушковић.