X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/07/2020 |  20:22 | Извор: ТАНЈУГ

Кон: Нема доказа за тврдње да је вирус у Србији агресивнији

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да нема доказа да је вирус корона из Србије агресивнији, као што то тврде званичници из Италије, али и поручује да је сада баш свима јасно да се налазимо у озбиљној ситуацији која је неповољна с тенденцијом да пређе у ванредну.
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Кон је за ТВ Пинк подсјетио да је својевремено говорено да је вирус који долази из Италије, посебно Ломбардије, и Швајцарске агресивнији.

- Није то вирусолошки доказано. Свако може да изнесе свој утисак, ништа друго ту не бих коментарасао. Вероватно тако доживљавају, треба да се сетимо на самом почетку да смо ми врло слично причали - рекао је Кон поводом тврдњи из Италије да је сој вируса у Србији агресивнији и заразнији од оног из Италије и да су њихови резултати показали да има једну мутацију коју они не познају.

На питање да ли једна особа може да се зарази вирусом корона два пута, Кон је рекао да се помињу поједини случајеви поновног оболијевања и оних који су већ били обољели.

- Али, да је неко то изјавио да је то општа појава, то је првенствено писање медија и онога што делује као утисак. Појединачни случај претварати у нешто што је код већине, једноставно није истина - навео је Кон.

Напоменуо је да код већине имамо дуготрајни имунитет и за сада је још став Свјестске здравствене организације да се очекује да тај имунитет траје између 12 и 18 мјесеци.