latinica  ћирилица
14/07/2020 |  20:32 ⇒ 21:34 | Аутор: СРНА

Завршен други дан испитивања Тачија

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи завршио је други дан испитивања у тужилаштву Специјалног суда у Хагу због оптужби да је учествовао у убиству око стотину Срба, Албанаца, Рома и политичких противника, а саслушање ће бити настављено сутра.
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com) -
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com)

Поједини приштински медији преносе да је Тачи и данас шест часова боравио у згради суда и да је потом одмах отишао аутомобилом, не обраћајући се окупљеним новинарима.

Испитивање ће бити настављено сутра од 13.00 часова.

Тачи је након јучерашњег испитивања, које је трајало више од шест часова, изјавио да је све вријеме слушао о техничким питањима која су му постављали представници Тужилаштва и његов правни заступник.

Специјално тужилаштво суда за ратне злочине ОВК-а предало је крајем јуна вијећу овог трибунала предлог оптужнице, којим се некадашњи командант терористичке ОВК Хашим Тачи и шеф његове тајне полиције Кадри Весељи терете за убиство 100 особа, као и за низ других недјела.

У децембру 2011. године швајцарски сенатор Дик Марти објавио је извјештај Савјета Европе у којем је наведено неколико бивших вођа терористичке ОВК-а који су умијешани у ратне злочине.