latinica  ћирилица
15/07/2020 |  07:43 | Аутор: СРНА

Тужиоци и данас саслушавају Тачија

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи и данас ће бити саслушаван у тужилаштву Специјалног суда у Хагу због оптужби да је као некадашњи командант терористичке ОВК-а учествовао у убиству око стотину Срба, Албанаца, Рома и политичких противника.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo) -
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo)

Тачи је јуче, другог дана саслушања, шест часова боравио у згради суда, али по изласку није давао изјаве окупљеним новинарима.

Након вишечасовног испитивања у понедјељак, 13. јула, Тачи је изјавио да је све вријеме слушао о техничким питањима која су му постављали представници Тужилаштва и његов правни заступник.

Специјално тужилаштво суда за ратне злочине ОВК-а предало је крајем јуна вијећу овог трибунала предлог оптужнице, којим се некадашњи командант терористичке ОВК Хашим Тачи и шеф његове тајне полиције Кадри Весељи терете за убиство 100 особа, као и за низ других недјела.

У децембру 2011. године швајцарски сенатор Дик Марти објавио је извјештај Савјета Европе у којем је наведено неколико бивших вођа терористичке ОВК-а који су умијешани у ратне злочине.

Испитивање ће бити настављено од 13.00 часова.