latinica  ћирилица
15/07/2020 |  08:44 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Ловриновић: Избори у БиХ врло лако могу бити угрожени

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента БиХ Никола Ловриновић сматра да избори у БиХ врло лако могу бити угрожени, те да је то још једна прилика за СДА да "закува".
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba) -
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba)

Ловриновић сматра да се не може другачије објаснити учествовање СДА у незаконитом избору чланова Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, директно против воље политичких партнера парламентарне већине са којом чине власт.

Према његовим ријечима, политичка ситуација у БиХ је одавно плес на жици и сваког тренутка се може очекивати погоршање.

- Ситуација није добра. Блокада дијела именовања, коју смо имали прилику да гледамо, упркос ранијем договору, па и чињеница да буџет институција БиХ за 2020. годину још није усвојен и друге неке ствари су само један од примјера потпуне одсутности одговорности СДА - рекао је Ловриновић за "Глас Српске".

Он је додао да су нека именовања завршена након што СДА није прошла тактика "ако прође, прође" са којом сваки пут након договора о неким помацима имају додатне захтјеве.

Ловриновић је поручио да именовање Селме Цикотића за министра безбједности БиХ неће подржати због чињеница у вези са ратним злочином над Хрватима Бугојна.

Он сматра да су кривци за актуелну политичку ситуацију сви, али да је највећа одговорност на СДА.

- Та странка најмање пет година бира парламентарне партнере кад јој шта треба. Тако је увела нову демократску праксу `ад хок` парламентарне већине. У томе и јесте кривица формалне парламентарне већине која јој то допушта. То се може назвати само једном ријечју - диригована анархија - сматра Ловриновић.