latinica  ћирилица
15/07/2020 |  12:20 | Аутор: СРНА

Поздрављена намјера Владе да дефинише обавезу коришћења домаћих производа

Домаћи произвођачи у Републици Српској поздравили су намјеру Владе Српске да дефинише обавезу коришћења домаћих намирница у ресторанима републичких јавних предузећа и установа.
Јабуке (фото: © Sputnik/ Тарас Литвиненко) -
Јабуке (фото: © Sputnik/ Тарас Литвиненко)

На питање Срне да прокоментарише изјаву предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића да би било коректно да институције од републичког интереса, које имају ресторане, буду обавезне да користе намирнице домаћих произвођача, те да ће Влада инсистирати на обезбјеђивању потребних финансијских средстава на том плану, предсједник републичког Удружења повртара Бране Мастало рекао је да поздравља наведену намјеру премијера, додавши да су повртари у тешкој ситуацији након што су ове године засијали више поврћа, а немају очекивану потражњу.

Мастало је појаснио да је проблем био и што тржнице на почетку епидемије вируса корона нису радиле, а сада не раде у пуном капацитету, између осталог, угоститељски објекти попут свадбених салона који су били њихови поуздани купци поврћа.

- Дакле, имамо вишкове квалитетног поврћа које је сигурно боље, свјежије, здравије и јефтиније од оног из увоза. Поздрављамо намјере Владе да се помогне у откупу вишкова производа, а посебно када имамо у виду да куповином домаћег помажемо овдашњу привреду и Републику - рекао је Мастало.

Он је додао да на том плану повртари и даље траже од Савјета министара заштиту домаће производње када је ријеч о нелојалној конкуренцији извана.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић истакао је да је за поздравити намјера Владе да се помогне домаћим пољопривредним произвођачима који су угрожени и у тешкој ситуацији.

- Дефинисање обавезе коришћења домаћих намирница у ресторанима републичких јавних предузећа и установа је нешто што може значајно помоћи домаћој привреди - истакао је Маљчић.

Он је додао да на том плану могу много учинити и заједничке институције тако што би приоритет био на домаћој роби и производњи уз рјешавање дугогодишњег проблема са нелојалном конкуренцијом извана.

Маљчић је рекао да домаћу производњу треба заштитити и увођењем ограничења у сезони када је ријеч о увозу одређених роба, а на шта БиХ има право.

Он је додао да домаћи пољопривредни произвођачи покривају око 30 одсто домаћег тржишта, али да се и за то тешко изборити због увоза.

- Све то урушава наш БДП, економску стабилност и опстанак људи у руралним подручјима - указао је Маљчић.