latinica  ћирилица
15/07/2020 |  12:39 ⇒ 15:09 | Аутор: СРНА

Којић: До истине доћи чињеницама о Сребреници, а не резолуцијама

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је данас Срни да се само чињеницама може доћи до истине о дешавањима у Сребреници, а не наметањем резолуција које произилазе из неутемљених пресуда Србима за наводни геноцид.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је подсјетио да је прије резолуције о Сребреници, коју је представио амерички конгресмен, био покушај усвајања оваквог документа у Савјету безбједности УН, на шта је вето ставила Русија која је сматрала да се чињеницама долази до истине.

- Покушај усвајања резолуције је посљедња фаза. Прва фаза је била да буду успостављене правосудне институције као што су на нивоу БиХ, друга да су искључиво осуђивани Срби за наводи геноцид у Сребреници, док трећа фаза јесте покушај да се лажне пресуде одрже као једине утврђене чињенице - рекао је Којић.

Он је истакао да се предлагањем резолуција о Сребреници и сталним притиском на међународну заједницу да се донесе закон о забрани негирања геноцида покушава забранити институцијама и појединцима да се баве истраживањем дешавања у Сребреници.

- Постоји и извјештај на сајту Меморијалног центра Сребреница у коме се апострофирају кључне теме. Теме се односе на наметња закона о забрани негирања геноцида и да се у уџбеницима учи о такозваном геноциду. Стално се покушава наметнути теза која не одговара стварним чињеницама - додао је Којић.

Према његовим ријечима, из истраживања је јасно видљиво да истина није онаква каквом је бошњачка страна жели приказати.

- Неспорно је да је било злочина, али се није десио геноцид. Чињеница је да је почело објављивање и страних докумената о дешавањима у Сребреници што је потпуно другачије од онога што је представљено још 1995. године. Један од докумената јесте и британски из ког је видљиво да није постојала намјера Војске Републике Српске и командног кадра да муслимани буду уништени - каже Којић.

Он је поновио да се одржавањем лажне тезе и пресуда жели наметнути колективна одговорност српском народу и Републици Српској.

- Након овога би се ишло са тезом да Република Српска не може да опстане као нешто што је, како они кажу, настало на геноциду. То не смије да се дешава, јер морају бити сагледани сви догађаји у Сребреници од 1992. до 1995. године, што и Амбасада САД у БиХ мора да зна - рекао је Којић.

Он је упитао зашто се не жели донијети резолуција у којој би било осуђено страдање више од 2.600 Срба на подручју сребреничке регије?

- Морамо рационално гледати на ратна дешавања. Нико не спори злочине над муслиманима, али се упорно желе минимизирати злочини који су почињени над Србима у БиХ - закључио је Којић.

Амерички конгресмен Еди Бернис Џонсон представила је у Представничком дому "резолуцију о осуди геноцида и других злочина над Бошњацима које су починиле српске снаге у Сребреници у јулу 1995. године", која се налази у процедури у америчком Конгресу.