latinica  ћирилица
15/07/2020 |  12:57 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Пашалић: Учинићемо све да институције купују домаћу храну

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је да је Влада Српске стимулисала становништво и пољопривредне произвођаче да ове године засаде више него обично и да се сада не може дозволити да се увози воће и поврће, а да домаћа производња остане неутрошена.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Пашалић је нагласио да је због тога намјера Владе Српске да дефинише обавезу коришћења домаћих намирница у ресторанима републичких јавних предузећа и установа.

- Ми ћемо учинити све да наше институције првенствено купују домаћу храну, јер не видимо смисла да наше болнице, студентски и ђачки домови купују храну из увоза, а да имамо довољне количине те хране коју призводе наши произвођачи - рекао је Пашалић новинарима у Бањалуци.

Он је најавио да ће Влада увести још неке мјере када је ријеч о стимулацији откупа, од чега ће посебну корист имати субјекти који се баве прерадом ових производа.

Коментаришући најаве произвођача шљиве из БиХ да ће блокирати граничне прелазе због проблема са извозом производа у земље ЕУ, Пашалић је рекао да је проблем настао зато што је хрватска фитосанитарна инспекција организовала рад само по једног фитосанитарног инспектора.

- То значи да наши произвођачи могу да извезу свјеже воће и поврће на само два прелаза и то током једне смјене. Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац интервенисао је у надлежном министарству Хрватске да се покуша обезбиједити рад у више смјена, јер је сада интензиван транспорт свјежег воћа и поврћа - објаснио је Пашалић.

Према његовим ријечима, имамо добар производ и купце, али због чекања тих возила на границама долази до нарушавања квалитета самих производа.

- Када производи стигну на одредиште не буду оног квалитета којег у ствари треба да буду и купци с правом негодују. Мислим да ће се направити одређени искорак у рјешавању овог проблема, а сматрам и потпуно легитимним протест пољопривредних произвођача јер они морају да се боре за своје интересе - истакао је Пашалић.

Говорећи о систему за заштиту географског поријекла одрђених пољопривредних производа, који је започела Агенција за безбјендост хране БиХ, он каже да је добро што се имају неки производе који су специфични.

- Ту ознаку за сада имају ливањски сир, невесињски кромпир и височка печеница. Када имате ознаку поријекла или сте због нечега другачији, то вам даје прилику да боље пласирате тај производ на тржишту. Тренутно покушавамо да на овај начин у Дрвару заштитимо неке производе од дрењка, попут пекмеза и разних чемова - додао је Пашалић.