latinica  ћирилица
15/07/2020 |  13:46 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

У току процјена ризика од вентилационих система

Европски центар за превенцију и контролу болести врши процјену ризика који представљају вентилациони системи и други уређаји на радним мјестима за пренос вируса корона кроз ваздух, али сад и путем капљица, рекла је предсједавајућа ЕЦДЦ-а Андреа Амон.
Вирус корона (Илустрација РТРС) -
Вирус корона (Илустрација РТРС)

- Радимо на техничком извјештају о радном окружењу и факторима ризика од епидемије - нагласила је Амонова, додајући да се врши процјена ризика који представљају вентилациони системи.

Она је навела да ЕЦДЦ врши процјену ризика на радним мјестима који може бити повећан уколико се болест шири ваздухом након неколико епидемија забиљежених у постројењима широм Европе. Најтежа епидемија регистрована је у јуну у кланици у Њемачкој.

Свјетска здравствена организација је прошле седмице објавила да се вирус корона шири честицама у ваздуху познатим као аеросол.

Стручњаци су раније упозоравали да се вирус углавном шири преко капљица, док је ЕЦДЦ упозоравао да постоји могућност ширења и путем честица у ваздуху што представља додатни ризик у затвореним просторима, посебно са слабом вентилацијом.

Тај ризик додатно се повећава у зимским условима када људи више бораве у затвореном.

Амонова је истакла да још нема доказа у којој се мјери обољење шири честицама аеросола.

Према њеним ријечима, ЕЦДЦ и даље претпоставља да су капљице најчешћи преносилац болести.