latinica  ћирилица
15/07/2020 |  14:14 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Ања Шимпрага на мети критика због ставова о прослави "Олује"

Хрватски десничарски медији прозивају Ању Шимпрагу, замјеника шибенско-книнског жупана, која ће бити посланик из редова Самосталне демократске српске странке /СДСС/ у Хрватском сабору, због њених критика на рачун усташких слогана и контроверзног пјевача Марка Перковића Томпсона.
Ања Шимпрага (Фото: sibenski.slobodnadalmacija.hr) -
Ања Шимпрага (Фото: sibenski.slobodnadalmacija.hr)

Посланик Борис Милошевић, који одлази у Владу Хрватске, уступиће своје мјесто у Сабору Ањи Шимпраги, дугогодишњем члану СДСС-а /од њене 18. године/.

- На годишњицу "Олује" никад не излазим на улицу, не ходам по граду, не желим бити ничија мета нити се осјећати у свом граду непожељно.

За книнске Србе то је свакако дан кад се не осјећају угодно, али не само због онога што је било и тих ратних конотација, него прије свега због онога што би могло бити, што би им се у тој узаврелој, еуфоричној атмосфери могло догодити", преноси портал "Народ" њене изјаве о традиционалној хрватској прослави у Книну.

Десним медијима посебно смета њен став о усташама и Томпсону.

- Ако ХОС-ови "црнокошуљаши" парадирају Книном са усташким обиљежјима и пјевају усташке пјесме, ако Томпсон на концерту узвикује "За дом спремни!`" славећи "Олују", а репресивни апарат не реагује, можемо само очекивати да на идућој прослави буде говора мржње још више - сматра Шимпрага.

Према писању портала, Ања Шимпрага станује у Радучићу, селу смјештеном између Крке и Зрмање, познатом по православној Цркви Светог Ђурђа /Георгија/ из 1537. године, а у новије вријеме и по вјетроелектрани Крш-Пађене у општини Ервеник.

Она је завршила Агрономски факултет у Загребу и стекла звање магистра агрономије.
Била је виши стручни сарадник за пољопривреду и заштиту животне средине у Книну, те координатор пројекта "Ефикасна мањинска вијећа за више мањинских права".

Добар дио опозиционих странака у Хрватској, које припадају десној политичкој опцији, критикује ХДЗ и Андреја Пленковића због коалиције са СДСС-ом.