latinica  ћирилица
15/07/2020 |  15:09 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Србија: Од 17. јула маске обавезне и на отвореном ако није могућа дистанца

Ношење заштитних маски на отвореном биће убудуће обавезно на територији цијеле Србије у околностима у којима није могуће држати дистанцу од један и по метар, одлучио је Кризни штаб.
Медицинска заштитна маска - Фото: илустрација
Медицинска заштитна маскаФото: илустрација

Из Кризног штаба препоручује се ношење маски и на свим осталим јавним мјестима на отвореном простору.

Одлуке Кризног штаба односе се на цијелу територију Србије, а не као што је био случај посљедњих седмица само на поједине градове, а ступају на снагу од петка.

На данашњем састанку Кризног штаба донесена је и одлука о забрани окупљања више од 10 људи на отвореном и затвореном простору.

За вријеме боравка на јавним мјестима између окупљених мора постојати дистанца од један и по метар, односно свака особа мора заузимати минимум четири квадратна метра.

Влада Републике Србије још једном је апеловала на грађане да поштују све донесене мјере зарад сопственог здравља и здравља својих најближих.

- Уколико би сви грађани при сваком изласку из куће константно носили заштитну маску, таква мера била би еквивалентна забрани кретања јер на такав начин спречавамо епидемиолошки ризичне контакте и спречавамо ширење корона вируса. Уверени смо да ћемо заједно са свим својим грађанима, уз највећу могућу дисциплину и одговорност, из битке против корона вируса изаћи као победник -  саопштено је из Владе Србије.