latinica  ћирилица
15/07/2020 |  18:03 ⇒ 18:09 | Аутор: СРНА

Аћић: У Новом Граду у различите пројекте уложено 1,7 милиона КМ

Директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић рекао је да је у протеклом периоду, посредством Министарства за избјегла и расељена лица, а касније Секретаријата, у различите пројекте у Новом Граду уложено 1.760.000 КМ.

Аћић је рекао Срни да је ријеч о пројектима обнове и реконструкције кућа, интервентним средствима за санацију дјелимично оштећених објеката, средствима за санацију вјерских објеката те субвенцијама за закуп простора корисницима алтернативног смјештаја.

- У оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања уложено је око 30.000 КМ за санацију једног стамбеног објекта. Прошле године је за реконструкцију пута у насељу Матавази уложено 25.000 КМ. Планирано је да ове године за наставак реконструкције пута буде издвојено 40.000 до 50.000 КМ - рекао је Аћић.

Он је рекао да се ускоро очекује активирање Комисије за избјеглице БиХ на нивоу заједничких институција, те да ће он у име Владе Републике Српске бити члан.

- Имаћемо могућност да одлучујемо о пројектима јер се на годишњем нивоу планира око 2.100.000 КМ, односно за 2019. и 2020. годину 4.200.000 КМ, од чега је 40 одсто планирано за пројекте од интереса за српску избјегличку популацију - нагласио је Аћић.

Аћић је са замјеником начелника општине Нови Град Бојаном Лукачем разговарао и о потреби изградње колективних зграда за становање избјеглица које до краја 2021. године не буду стамбено збринуте.

Лукач каже да је током састанка разговарано о одредбама Закона о социјалном становању јер ова локална заједница до сада није учествовала у јавним позивима за изградњу зграда колективног становања.

- Посредством Републичког секретаријата за расељена лица и миграције реализовани су пројекти путне инфраструктуре и водоснабдијевања. Сматрамо да општина Нови Град, као погранична општина у којој је велики број избјеглих и расељених лица те повратника, у наредном периоду треба да буде обухваћена значајним средствима за пројекте - оцијенио је Лукач.

Он је рекао да ће ускоро бити потписан споразум о наставку реконструкције пута у насељу Матавази.

Према његовим ријечима, данас је између осталог речено да ће директор Секретаријата организовати састанке са начелницима локалних заједница како би их упознао о планираним пројектима и начином аплицирања за средства која буду на располагању.