latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:24 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Смјерница Владе за набавку хране искључиво од домаћих произвођача (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће свим јавним установама дати смјерницу да набављају храну искључиво од домаћих произвођача. Вишковић је додао и да је Влада претходно кроз подстицаје и додјелу бесплатних сјемена, допринијела томе да се незасијане површине искористе за производњу хране, како би се негативни утицај вируса корона на економију свео на минимум.
Храна (илустрација) -
Храна (илустрација)

Негативни утицај пандемије одразио се на све сегменте у друштву. Посљедице трпи и пољопривреда, односно прозводња хране.

Премијер Српске увјерава да ће Влада помоћи пољопривредним произвођачима. Једна од иницијатива је управо коришћење домаће хране у кухињама јавних предузећа.

- Болнице, студентски домови, сва јавна предузећа која имају ресторане, морају да буду у обавези да те намирнице купују од наших људи, а не да једемо кромпир из Бразила - навео је Вишковић.

И ресорни министар увјерава – нећемо дозволити да домаћи производи пропадају.

- Заиста смо стимулисали наше становништво да ове године посије више него што је уобичајено и у томе смо упјели, али сада не можемо да дозволимо да се увози поврће и воће из других земаља, а да наше остане неутрошено - рекао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Српске.

Пољопривредни произвођачи поздрављају најаву предсједника Владе, с обзиром на то да је, како кажу, откуп поврћа ослабио.

Рачуница пољопривредника показује да је промет робе опао за 70 одсто у односу на исти период прошле године.

- Посљедица короне је немогућност већег окупљања, што је довело до мање потрошње, тако да ми сада имамо много поврћа у понуди - каже Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара Републике Српске.

Влада, би према најавама, требало да уведе још неке мјере када је ријеч о стимулацији откупа, од чега би посебну корист имали субјекти који се баве прерадом ових производа.