latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:25 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Србија: Преминуло 11, вирусом корона зараженa још 351 особа

Једанаест особа је преминуло, а 351 инфицирана вирусом корона за посљедња 24 часа у Србији. На респираторима је 169 пацијената. Највећи број, чак 65 одсто заражених су млади људи од 20 до 49 година.

Маске обавезне и на отвореном тамо гдје је немогуће одржавати растојање од метар и по и забрана окупљања више од десет људи на територији цијеле Србије, нове су мјере које је донио Кризни штаб у борби против Ковида 19.

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да би Србија могла да има вакцину до краја године којом како је рекао "већ једна земља цијепи своје грађане".

- Завршили су са тестирањем и надамо се да прије краја године можемо да имамо вакцину. То би био спас за Србију, нашу економију и све друго - рекао је Вучић.

Зоран Гојковић, покрајински сектерар за здравство Војводине навео је да ова покрајина активно ради са свима који настоје да пронађу лијек, односно вакцину.

Како истиче, Имају контакте са фирмама у Великој Британији, Америци, Русији и Кини и напомиње важност да због чињенице да велике државе боре се за лијек против пандемије, потребно је чекати свој ред.

Све више грађана жели да се и самоиницијативно тестира због путовања или сопствене сигурности што је довело до великих гужви у институтима ових дана. Укључивањем приватних лабораторија смањило би се чекање на резултате на 24 часа.

- Приоритет су нам особе које имају клиничке знакове и инфекције када су у питању овакве врсте анализа. Надам се и све смо учинили да се ово вријеме максимално скрати јер је било недопустиво много - казала је Дарија Кисић Тепавчевић, замјеница директора Института "Батут".

У Србији се разматра и проширење капацитета за лијечење инфицираних короном.

У Београду би требало да у ковид систем буде укључен Институт за реуматологију, а нове ковид болнице биће и у Алексинцу, Аранђеловцу, Нишкој и Врњачкој Бањи и Бујановцу.