latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:26 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Добој: Настављен пројекат суфинансирања станова за младе брачне парове (ВИДЕО)

Град Добој наставља пројекат суфинансирања куповине станова за младе брачне парове. Уводе и нове мјере с циљем задржавања младих у овом граду.
Станови - Фото: РТРС
СтановиФото: РТРС

Трећи јавни позив младим брачним паровима, да аплицирају за станове које суфинансира град, истиче за два дана.

Сви који испуњавају услове добиће стан по ранг листи која се прави јер на тржишту недостаје станова са употребном дозволом.

- Тренутно имамо у власништву града 12 станова. Заинтересованост је велика, имамо до сада пријављених 25 брачних парова - рекао је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Окончањем трећег јавног позива, од 100 колико је планирано, половина станова имаће своје власнике.

Међу њима је и брачни пар Тубић. Супруга Бојана каже да бољу рачуницу нису могли наћи.

- Укупна вриједност стана је 70.000 КМ. Када упоредим, супруг и ја смо платили трећину вриједности стана. То је заиста неупоредива цифра, толико нам је Град изашао у сусрет и много му се захваљујемо на томе - истакла је Тубићева.

Мјере пронаталитетне политике у Добоју наишле су на широку подршку грађана због чега се проширују.

Најновију иницијативу градоначелника да са по 4.000 КМ град суфинансира трошкове једног поступка биомедицински потпомогнуте оплодње подржала је и опозиција.

- Мене радује да је руководство Града схватило да је то потребно и добро, ПДП је подржао такву иницијативу - нагласио је Слободан Васиљевић, одборник ПДП-а у Скупштини града Добој.

У припреми је још једна мјера Града која ће младим паровима омогућити да стан, који су купили уз помоћ Града, што прије пређе у њихово власништво.

- Градска управа је припремила одлуку, а односи се на добијање трећег дјетета за младе брачне парове, гдје ће стан прелазити у њихово стално власништво, моћи ће га прометовати како би проширили своју стамбену јединицу - додао је Јеринић.

За станове које суфинансира Град, 50 или 70 одсто, могу да аплицирају брачни парови са условима да су се вјенчали након 11. септембра 2019, млађи од 30 година, са најмање три године мјестом пребивалишта у Добоју, први пут у брачној заједници, те да не посједују друге некретнине.