latinica  ћирилица
15/07/2020 |  20:08 | Аутор: sputniknews.com

Брнабић: Нисам одустала од полицијског часа, ситуација је изузетно тешка

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је ситуација са ширењем вируса корона у Србији изузетно тешка и комплексна, те да није потпуно одустала од увођења полицијског часа, али да са таквом одлуком мора да се сложи цијели Кризни штаб.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Изабрали смо да се боримо на један другачији начин, а сигурно је најефикаснија и најефективнија борба када се уведе ванредно стање и забрана кретања и тако физички онемогуће контакти између људи што послије 14 дана даје бољу ситуацију, мање заражених, а самим тим и у болницама мање људи - рекла је Брнабић на РТВ Војводине.

Каже да као неко ко је на челу Кризног штаба није потпуно одустала од полицијског часа, али да са том одлуком мора да се сложе сви чланови Кризног штаба.

Брнабић наводи да је експлозија бројева свуда у свијету, не само у Србији и да нико није очекивао да ће вирус толико бити присутан у циркулацији током љетњих месеци.

Истиче да је борба са вирусом корона борба цијелог друштва, не само Владе Србије и кризног штаба те да није на мјесту то што се подрива повјерење у струку.

Рекла је и да од марта ниједном није било ситуација да су попуњени сви респиратори и да има преко 500 респиратора у магацинима.

Упитана да ли је вријеме да се обратимо за помоћ ЕУ или Кини ако је ситуација критична, она је рекла да Влада Србије увијек разговара са партнерима, да ситуација јесте критична али не толико да не можемо да се носимо са њом.

Рекла је да се отварају привремене болнице и пацијенти распоређују тамо гдје има мјеста и да је интенција да број обољелих почне да се смањује.

Каже да се до јуче, четири дана заредом, број обољелих у Београду смањивао, а да је опет јуче забиљежена тенденција пораста, као и Новом Саду, Ужицу, Шапцу.

Рекла је да је шест дана после протеста приметна тенденција пораста броја обољелих.