latinica  ћирилица
15/07/2020 |  21:24 | Аутор: СРНА

Кесић: У припреми резолуција о страдању Срба и Хрвата у рату у БиХ

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић рекао је да је најављена резолуција о Сребреници у америчком Конгресу резултат лобирања бошњачке заједнице у САД, те истакао да је покренута акција српске заједнице у Америци да буде донесена резолуција и о страдању Срба и Хрвата у рату у БиХ.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

- У разговорима са представницима српске заједнице постоји акција која би увела резолуцију гдје се изграђује мишљење Конгреса и утврђује да су и Срби и Хрвати страдали у рату у БиХ, а истовремено да би била осуђена такозвана Армија БиХ која је одговорна за страдања српског и хрватског народа у Сарајеву - изјавио је Кесић Срни.

Он је навео да је та резолуција у припреми, те да очекује да се на јесен појави њена прва верзија.

- Важно је да се српска заједница укључи, не само у припрему нове резолуције, већ и да догодине резолуција о Сребреници, која се понавља, не буде толико једнострана и да се покаже да су тамо страдали и Срби и да су акције такозване Армије БиХ у тој регији биле доста проблематичне, имајући у виду колико су цивилне жртве са српске стране остале незапамћене, барем што се тиче Запада - нагласио је Кесић.

Он каже да у резолуцији о Сребреници нема ништа ново и да то не треба дизати на неки значајан ново.

- У суштини резолуција о Сребреници је симболична подршка која је излобирана од бошњачке заједнице, али на неки начин то отвара нови елемент борбе око БиХ, а то је да ће и српска, а претпостављам да ће се укључити и хрватска заједница, односно да се утврде чињенице о рату и да се поштују жртве из српског и хрватског народа - оцијенио је Кесић.

Према његовим ријечима, резолуција у вези са Сребреницом има више циљева.

- Првенствено то је излобирано од бошњачке заједнице у Америци још прије десетак година, а они који предлажу резолуцију су чланови Конгреса који имају већи број Бошњака у својима општинама. Ту су и политичке поруке које се убацују у текст - наводи Кесић.

Он додаје да је други циљ да се покаже "исправност" свега што су САД радиле деведесетих година прошлог вијека на Балкану.

- Значи, ако се утврђује да је тамо био један народ који је испао жртва, онда то говори да су Американци били у праву када су интервенисали. Такође, Конгрес је тих година био кључни мотор који је притискао администрацију тадашњег предсједника Била Клинтона да интервенишу - рекао је Кесић.

Он наводи да то на неки начин потврђује оно што су тада многи тврдили - да је Америка спасила и изградила нову државу за коју, како каже, "видимо како сада функционише".

Кесић наглашава да треба имати у виду да је српска заједница у САД сада много јача него раније.

Амерички конгресмен из реда демократа Еди Бернис Џонсон представила је у Представничком дому "резолуцију о осуди геноцида и других злочина над Бошњацима које су починиле српске снаге у Сребреници у јулу 1995. године", а документ је у процедури у америчком Конгресу.