latinica  ћирилица
15/07/2020 |  21:34 ⇒ 21:40 | Аутор: СРНА

Почело снимање филма о јунацима са Кошара

У Лесковцу је данас почело снимање филма "Кошаре" о херојском подвигу приапдника Војске СР Југославије током НАТО агресије, а једну од главних улога тумачи глумац Милош Биковић.
Снимање филма "Кошаре" (фото:Fejsbuk grad Leskovac) -
Снимање филма "Кошаре" (фото:Fejsbuk grad Leskovac)

Прва клапа филма пала је у касарни "Јабланица", а затим је екипа наставила са снимањем на новој локацији, у Касарни "Војвода Петар Бојовић" у Доњем Синковцу, објавио је портал Југмедија.

Редитељ Балша Ђого истакао је да овај подухват сви које раде на њему доживљавају као врсту духовног споменика српским војницима који су се током НАТО бомбардовања 1999. године, до посљедњег трена, 82 дана храбро борили на караули Кошаре, на граници Србије са Албанијом.

На Велики петак, 9. априла 1999. године, удружене снаге терористичке ОВК, регуларне војске Албаније и НАТО-а предвођеног Американцима, који су давали ваздушну подршку, покренуле су велику офанзиву на караулу Кошаре, на граници тадашње СРЈ и Албаније.

Непријатељ је био вишеструко надмоћнији, па се нешто више од 1.000 српских војника бранило од напада непријатеља, који је бројио између 5.000 и 6.000 Албанаца.

Највећи дио српских снага на Кошарама чинили су војници на редовном одслужењу војног рока који су у просјеку имали између 19 година и 20 година, а борили су се и Срби добровољци из иностранства и Козаци.

Погинуло је 108 српских војника, од којих 18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста и 24 добровољца, међу којима и један руски добровољац.

Српска војска је одолијевала нападима све до 14. јуна 1999. године, када се по Кумановском споразуму повукла са Косова и Метохије.