latinica  ћирилица
15/07/2020 |  22:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Влада Црне Горе: Контакти и они са благом сликом у самоизолацију 21 дан

Национално координационо тијело за заразне болести Црне Горе одлучило је данас да самоизолација за контакте обољелих од вируса корона траје 21 дана, преносе подгорички медији.
Кућна изолација (Фото: Alamy) -
Кућна изолација (Фото: Alamy)

Како се наводи, НКТ је на приједлог Института за јавно здравље Црне Горе одлучило да измијени наредбе Министарства здравља које се односе на карантин и самоизолацију лица која су била или се сумња да су била у контакту с особама обољелим од вируса корона или са лицима за која постоји сумња да су обољела од ове болести, саопштено је из Владе Црне Горе.

У саопштењу НКТ се наводи да је самоизолација до оздрављења, а најмање 21 дан, одређена и онима који имају позитиван резултат ПЦР тест на нови корона вирус, имају благе симптоме или су без симптома болести.

У саопштењу пише и да на снази остаје и мјера обавезног смјештаја у карантин или самоизолацију црногорских држављана и резидената Црне Горе који долазе из држава са којима није дозвољено одвијање међународног путничког саобраћаја, у складу са прописаним епидемиолошким критеријумима, у трајању од 14 дана, на основу рјешења Санитарне инспекције, у складу са Протоколом поступања са обољелима и контактима ЦОВИД-19 пацијената Института за јавно здравље Црне Горе.