latinica  ћирилица
16/07/2020 |  07:18 ⇒ 21:31 | Аутор: Агенције

Сjеверна Македонија: СДСМ прогласио побједу, излазност 50,86 одсто

Владајући Социјалдемократски савез у Сјеверној Македонији прогласио је побједу на парламентарним изборима. Према подацима Државне изборне комисије, послије обрађених 93,94 одсто бирачких мјеста, СДСМ води са 36,13 одсто гласова, док је ВМРО-ДПМНЕ освојио 34,65 одсто гласова.
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Зоран Заев (Фото: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

У албанском блоку странака ДУИ је освојила 11,57 одсто, а Алијанса за Албанце 8,79 одсто гласова. Излазност на овим изборима је износила 50,86 одсто, односно 922.678 уписаних бирача.

Лидер СДСМ Зоран Заев рекао је на конференцији за новинаре да су грађани изашли и гласали за јединство и солидарност, за ред и правду, за боље данас и боље сутра.

- Имали смо изборе који одговарају држави чланици НАТО-а, мирне, достојанствене, слободне и модерне. Хвала свима - рекао је Заев.

Додао је да су грађани победници и да данас будућност побјеђује. 

Функционер ВМРО-ДПМНЕ Влатко Гјорчев изјавио је, међутим, да је ВМРО-ДПМНЕ побједник на овим изборима.

- Када се СДСМ одузму гласови албанског коалиционог партнера БЕСА, јасно је да је ВМРО-ДПМНЕ побједник - рекао је Гјорчев и подсетио да је принцип да владајућу коалицију саставе побједничке партије у македонском и албанском блоку.

Лидер албанске ДУИ Али Ахмети прогласио је победу у албанском блоку на овим изборима, наводећи да су добили 100.000 гласова, а њихов кандидат за премијера Насер Зибери изјавио да је "побиједио концепт за Албанца премијера".

С друге стране, опозициона албанска странка Алијанса за Албанце предвођена Зијадином Селом саопштила је да су они побједници у албанском блоку, али да препуштају странци ДУИ да слави, иако ће, како су навели, они бити дио нове владајуће коалиције у тој земљи.

Избори у Сјеверној Македонији првобитно је требало да буду одржани 12. априла, али су због пандемије Ковида 19 одложени за 15. јула.

Извор: Танјуг/Плус инфо