latinica  ћирилица
16/07/2020 |  08:01 ⇒ 08:56 | Аутор: sputniknews.com

Немири на јерменско-азербејџанској граници: Гранатирање се наставља (ФОТО/ВИДЕО)

Портпаролка јерменског Министарства одбране Шуша Степањан саопштила је да су настављени сукоби на граници Јерменије и Азербејџана, као и да су јерменске јединице пресјекле покушај пробијања непријатеља.
Сукоби (фото: facebook.com / shushanstepanyan) -
Сукоби (фото: facebook.com / shushanstepanyan)

- Ноћу, у 2.40 по московском (1.40 по средњоевропском) времену, војници оружаних снага Јерменије који су се налазили на првој линији примјетили су кретање непријатеља. Јерменске јединице пресјекле су покушај диверзионог пробијања. Непријатељ је, претрпевши губитке, након жестоке борбе одбијен - написала је Степањанова на Фејсбуку.

Она је на Фејсбуку објавила фотографије и видео-снимке напада азербејџанске војске на јерменско село Ајгепар, које се налази на граници са Азербејџаном.

Према њеним речима, јерменске јединице су почеле да гранатирају села Ајгепар и Мовсес током ноћи, користећи хаубицу Д-30.

- Гранатирање и даље траје. Јединице оружаних снага Јерменије неутрализују провокације оружаних снага Азербејџана - рекла је она и истакла да јерменска страна нема губитке након наставка сукоба на граници са Азербејџаном.

Оружани сукоби који су почели 12. јула на јерменско-азербејџанској граници настављају се четврти дан заредом у граничним регионима - Товуском и Тавушком, који се такође граниче са Грузијом и налазе се неколико стотина километара од непризнатог Нагорно-Карабаха, гдеј је ситуација тренутно мирна.

Бројне земље и међународне организације показале су забринутост због сукоба Азербејџана и Јерменије и позвале стране на дијалог. С тим у вези, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров позвао је раније Баку и Јереван на моментални прекид ватре и да покажу суздржаност имајући у виду преузете обавезе.

Сукоб између Азербејџана и Јерменије

Сукоб између Азербејџана и Јерменије је почео у фебруару 1988. године, када је аутономна област Нагорно-Карабах (НКАО) објавио о изласку из Азербејџанске ССР. У септембру 1991. године у центру ове области у Степанкертеу објављено је о успостављању Нагорно-Карабахске Републике (НКР).