latinica  ћирилица
16/07/2020 |  08:09 ⇒ 09:59 | Аутор: СРНА

Наставак суђења епископу Јоаникију и никшићким свештеницима

У Основном суду у Никшићу данас би требало да буде настављено суђење Његовом преосвештенству епископу будимљанско-никшићком Јоаникију и осморици никшићких свештеника, окривљених за кршење здравствених мјера о спречавању ширења заразних болести због литије која је на празник Светог Василија Острошког, 12. маја, одржана у Никшићу.
Владика Јоаникије (Фото:Митрополија црногорско-приморска) -
Владика Јоаникије (Фото:Митрополија црногорско-приморска)

Прво рочиште главног претреса, које је било заказано за 19. јун, одгођено је јер се један од окривљених свештеник Слободан Јокић налазио на болничком лијечењу због здравствених проблема.

Пошто је свештеник Јокић у међувремену отпуштен из Института у Игалу, гдје је био на лијечењу, адвокат Саво Костић, један од бранилаца епископа Јоаникија и четворице свештеника, рекао је да претпоставља да ће бити испуњене законске претпоставке, те да ће бити настављено суђење и изведени докази, а владика и свештеници изнијети одбрану.

Епископу Јоаникију, протојереју-ставрофору Слободану Јокићу, архијерејском намјеснику никшићком, и свештеницима Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу на терет се ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

На првом рочишту 19. јуна пред Основним судом у Никшићу, као знак подршке владики Јоаникију и свештенству окупио се велики број грађана Никшића и других мјеста Црне Горе, који су узвикивали "Не дамо светиње!".