latinica  ћирилица
16/07/2020 |  08:17 | Аутор: СРНА

У Бриселу наставак дијалога Београда и Приштине

У Бриселу би данас требало да буде настављен дијалог Београда и Приштине.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Након што је у недјељу, 12. јула, одржана видео-конференција "Дијалог Београда и Приштине, под покровитељством ЕУ", у Бриселу ће данас бити одржан други састанак на високом нивоу, којем ће присуствовати предсједник Србије Александар Вучић, премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ, у пратњи специјалног представника ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, наведено је у саопштењу из ЕУ.

Дијалог би требало да почне у 16.00 часова.

Борељ ће изјаву за медије дати прије почетка састанка, а Лајчак на крају.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће данас у наставку дијалога Београда и Приштине у Бриселу бити кључне двије теме - нестале особе и интерно расељена лица и економија, односно боља економска сарадња, слободан проток људи, робе, капитала и услуга.

- Ми смо се припремили, а видим и Албанци. Гледаћемо шта можемо да урадимо, борићемо се за интересе Србије и српског народа на Космету. Не знам колико ће да траје. Послије подне је званични почетак дијалога - изјавио је Вучић јуче новинарима у Београду.

Он је додао да га брине то што је видио и у Паризу и Бриселу на видео-конференцијама о Косову и Метохији, а то је питање могућности саме албанске делегације да доноси одлуке.

Хоти, који ће предводити делегацију Приштине, од јуче борави у Бриселу, гдје се састао са више званичника ЕУ, укључујући и комесара за сусједство и проширење ЕУ Оливером Вархељијем, пренијели су медији у Приштини.

Из Хотијевог кабинета је саопштено да се он у посљедњих неколико дана други пут састао са Вархељијем, те да је разговарано о политичкој ситуацији на Косову и Метохији, процесу економског опоравка Космета послије епидемије Ковида-19, као и великим инфраструктурним пројектима.