latinica  ћирилица
16/07/2020 |  08:19 | Аутор: СРНА

Повољни услови за вожњу

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија несметано уз повољне услове за вожњу, а застоји или краће обуставе могу се очекивати на дионицама на којима се изводе радови.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута,а од данас је омогућен улазак у БиХ за држављане земаља ЕУ и земаља Шенген зоне уз негативан ПЦР тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 сати.

Странци који су у браку са држављанином/ком БиХ уз показани вјенчани лист могу ући у БиХ без теста.

Исто важи и за дјецу страних држављана, чији је један од родитеља држављанин БиХ /за малољетну дјецу уз показани родни лист/.

Режим саобраћаја на дионици ауто-пута Градишка - Бањалука измијењен је због радова на постављању интелигентних транспортних система /ИТС/ и регулисан је привременом сигнализацијом.

У току су радови на магистралном путу Љубиње - Требиње, у мјесту Туље, а саобраћај је обистављен од 8.00 до 14.00 часова и преусмјерен на путни правац Столац - До - Берковићи - Кривача - Билећа - Требиње.

На магистралном путу у Власеници измијењен је режим у одвијању саобраћаја због изградње пословног објекта.

У току су радови на систему јавне расвјете у граду Приједору на магистралним и регионалним путевима на том подручју.

Због изградње водоводне мреже, на подручју Приједора режим саобраћаја биће измијењен на регионалном путу Ламовита - Стари Мајдан.

Режим у одвијању саобраћаја измијењен је на дионици магистралног пута Бањалука - Стари Мајдан у мјесту Радосавска због радова на проширењу водоводне и мреже за прикупљање отпадних вода.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице, за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас, измијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

У Броду је измијењен режим одвијања саобраћаја због изградње кружне раскрснице на магистралном путу који се спаја са улицом Бродског батаљона.

На релацијама путева међуентитетска линија Станић Ријека - међуентитетска линија Каруше и међуентитетска линија Бањ Брдо - Бијељина - Рача и међуентитетска линија Станић Ријека - међуентитетска линија Каруше кретаће се ванредни превоз и возачима је упућена молба за опрезнију вожњу и да поштују упутства лица из пратње.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево - Градачац, у мјесту Турић Просјек повремене СУ обуставе саобраћаја у времену од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак у мјесту Клакар Доњи у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаје, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаје, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један - Дервента и дионици регионалног пута Горња Вијака један - Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука - Добој и магистралног пута Јоховац - Руданка измијењен је режим одвијања саобраћаја том магистралном путу, као и на дионици Модрича један - Вукосавље /Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац -Руданка - Добој - граница Републике Српске /ФБиХ /Каруше/.

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

Због радова на магистралном путу Дрињача - Милићи - Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су радним данима у времену од 7.00 до 17.00 часова повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце саобраћај је обустављен у времену од 8.00 до 16.00 часова.

Ван времена обуставе, саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току је реконструкција пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично једном траком.

Због клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном саобраћајном траком, док се и на регионалном путу Прибој - Лопаре, у мјесту Прибој, преко моста на Лабуђанској ријеци, саобраћај због оштећења моста, одвија наизмјенично једном траком.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи - Цапарде и саобраћај се одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

У току је акција "Да ли возите технички исправно возило провјерите-2020" у оквиру које стручни тим АМС Републике Српске бесплатно превентивно контролише техничку исправност возила на покретном техничком прегледу.

Акција се спроводи у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске, Министарством унутрашњих послова, ауто-мото друштвима и Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске, а за данас је најавњена у Шамцу, на паркингу испред АМД Шамац, у времену од 9.00 до 13.00 часова.

На подручју Федерације БиХ саобраћај је због радова обустављен у тунелима Орманица на путу /Сребреник-Орашје/, Винац на дионици Јајце - Доњи Вакуф и Јасен на магистралном путу Прозор - Јабланица, а у функцији су алтернативни правци.

Због радова на мосту у мјесту Рељево на магистралном путу Јошаница - Ступ, саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

Радови су у току и на мосту преко ријеке Дрине у Горажду због чега је саобраћај обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

За вријеме обуставе путничка возила, као и теретна возила до 7,5 тона, биће преусмјерена на мост Алије Изетбеговића, док ће возила тежа од 7,5 тона бити усмјеравана алтернативним правцем.

У току су радови на мостовима и на дионицама Сребреник - Шићки Брод преко ријеке Тиње и у мјесту Дреник, Олово - Семизовац преко ријеке Љубине, на улазу у Јајце, те на петљи Блатуша код Зенице.

На овим локацијама саобраћа се успорено.

На магистралном путу Зеница - Немила кроз тунел "Врандук" од 5.00 до 21.00 час саобраћај се одвија несметано.

Од 21.00 до пола сата послије поноћи возила се пропуштају наизмјенично, а до 5.00 часова саобраћај је кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе могу користити обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона алтернативне правце Добој - Шићки Брод - Сарајево и Жепче - Завидовићи - Олово - Сарајево.

На граничним прелазима Хум и Метаљка није дозвољен улазак у Црну Гору, док је гранични прелаз Делеуша од раније затворен због радова.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни ПЦР или ЕЛИСА тест стар максимално 48 часова.

Транзит кроз Црну Гору без посједовања ПЦР или ЕЛИСА теста омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори.

Одлука се односи само на грађане те три државе, док држављани осталих земаља у БиХ могу ући уколико имају оправдане разлоге и негативан тест на вирус ковид-19, не старији од 48 часова.

Улазак у БиХ је дозвољен и за супружнике и малољетну дјецу држављана БиХ.

Србија је отворила своје граничне прелазе за путнички и робни саобраћај без неопходног теста на вирус корона и дозволе комисије.