latinica  ћирилица
16/07/2020 |  08:48 | Аутор: СРНА

Компромитовани Твитер профили Џоа Бајдена, Ким Кардашијан и других

Друштвена мрежа Твитер нашла се на удару јаког хакерског напада због чега су били блокирани и компромитовани профили неких од најпраћенијих личности на овој платформи.
Твитер (извор: telegraph.co.uk) -
Твитер (извор: telegraph.co.uk)

У саопштењу Твитера наводи се да су хакери дошли до података запослених како би извршили упад на профиле, укључујући предсједничког кандидата Демократске странке Џозефа Бајдена, бившег предсједника Барака Обаме, звијезде ријалити програма Ким Кардашијан и оснивача фирме "Тесла" Илона Маска.

- Примијетили смо координисани напад људи чија су мета били наши запослени који имају приступ интерном систему и програмима. Хакери су искористили приступ да преузму контролу над одређеним профилима - истиче се у саопштењу.

Аналитичари сматрају да је саопштење Твитера потврдило бојазан безбједносних стручњака да сам систем, а не корисници, може бити угрожен.

Улога Твитера као платформе за комуникацију политичких кандидата и јавних личности попут америчког предсједнике Доналда Трампа изазива бојазан да би могло доћи до хаоса на изборима у САД 3. новембра или на неки други начин угрозити националну безбједност.

Хакери су се представљали као славне личности и богаташи и од сљедбеника на друштвеној мрежи тражили да им пошаљу одређене износе у дигиталној валути биткоин. Током вечери пребачено је око 400 биткоина у вриједности од око 120.000 долара.

Према подацима компаније за дигиталну форензику Елиптик половина жртава упада имају средства на берзама са биткоином у САД, четвртина у Европи и четвртину у Азији.

Трансфери су оставили траг који може помоћи истражиоцима да пронађу нападаче. Финансијска штета је ограничена јер су вишеструке размјене блокирале друге видове плаћања након угрожавања профила на Твитеру.

Међутим, штета нанесена репутацији Твитера много је озбиљнија и бројни корисници су изразили забринутост јер је компанији требало дуго времена да обустави упад.