latinica  ћирилица
16/07/2020 |  08:50 | Аутор: СРНА

Ковић: Резолуција о Сребреници је поновни покушај злоупотребе историје

Историчар Милош Ковић је оцијенио, поводом приједлога нове резолуције о Сребреници у америчком Конгресу, да је на дјелу поновљени покушај САД и других западних сила да историјску истину злоупотријебе и искористе као политичко оруђе.

- Према њиховим интерпретацијама великог отаџбинског рата у БиХ, вриједне су само муслиманске жртве. Злочини који су починиле муслиманске и хрватске оружане снаге над Србима за њих једноставн не постоје - рекао је Ковић.

Он је рекао за "Вечерње новости" да није спорно признавање ратног злочина, али је веома спорно називање Сребренице геноцидом, калкулација бројем жртава и изнад свега прећуткивање злочина муслиманских оружаних снага над српским цивилима.

Ковић је истакао да историју не пишу конгреси нити скупштине, већ историчари на основу извора, улажући напор да у тумачењу прошлости буду објективни и непристрасни.

- Нама је потребна историјска истина, а не резолуције ове или оне скупштине, укључујући Скупштину Србије, која се по овом питању већ обрукала /доношењем 2010. године Декларацију о осуди злочина у Сребреници/ - рекао је Ковић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелкоивћ рекао је да ће се Србија и даље суочавати са оваквим нападима, јер ће лобисти који раде за њене политичке опоненте у региону наставити да користе лажи.

Он је рекао да је Запад у једном моменту гурао лаж о Сребреници због својих интереса, али да је то питање у међувремену изгубило на значају на Западу, мада ће се политичке елите Албанаца, Хрвата и Бошњака трудити да та лаж увијек "тиња".

- И даље ћемо се суочавати са притисцима такве врсте, али треба да развијемо "колективни имунитет" у односу на ту лаж и да хладно дајемо контрааргументе - рекао је Анђелковић.

Шеф клуба СНСД у парламенту БиХ Сњежана Бурсаћ рекла је за "Новости" да ниједна резолуција нити пресуда не могу да промијене историјску истину, а ради будућности и стварног помирења треба учинити све да се она открије и правилно валоризује.

Она је рекла да се догађаји у Сребреници и цијелом региону морају посматрати цјеловито и објективно, уважавајући све жртве и одајући им дужан пијетет.

- Сва друга настојања могу да нас само одведу на колосијек политике којој у тој ствари није мјесто - рекла је Бурсаћева.

Шеф Српског клуба у парламенту БиХ Ненад Стевандић је рекао да би Бошњацима било боље да улажу у суживот и помирење са Србима, умјесто што одмажу и финансирају пројекте који су Србима неприхватљиви, јер намећу колективну кривицу.

- Плашим се да зато у БиХ нема шансе за постизање било каквог консензуса - рекао је Стевандић.

Лист пише да је приједлог нове резолуције о догађајима у Сребреници, чији су формални предлагачи троје конгресмена из редова америчких демократа, нови удар на Београд и Бањалуку, иза којег не стоје само политички фактори из САД, већ и регионални опоненти Србије.

Циљ је да се ослаби позиција Србије, њене везе са Републиком Српском, а постојање саме Српске оспори, тако што би се прогласила геноцидном творевином.

Приједлог резолуције је достављен Представничком дому америчког Конгреса на усвајању, а представила га је 13. јула конгресменка из редова демократа стара 85 година, бивша медицинска сестра Еди Бернис Џонсон, копредсједавајућа босанском кокусу у Конгресу.

Документ носи назив "резолуција о осуди геноцида и других злочина над Бошњацима, које су српске снаге починиле у Сребреници у јулу 1995", а садржи низ неистина и фалсификата и произвољних оцјена.