latinica  ћирилица
16/07/2020 |  08:55 ⇒ 10:19 | Аутор: СРНА

Милић: Задржана редовност у исплати пензија

Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске Младен Милић изјавио је да је Фонд по основу доприноса у првих шест мјесеци ове године прикупио 436,4 милиона КМ, што је за 1,95 одсто више него у истом периоду лани.
Младен Милић - Фото: РТРС
Младен МилићФото: РТРС

Према његовим ријечима, иако је пандемија вируса корона изазвала велике тешкоће на економском плану, редовност у исплати пензија је задржана у континуитету.

- Захваљујући мјерама Владе Српске приходи по основу доприноса остали су стабилни и били су, на мјесечном нивоу, у просјеку 73 милиона КМ, док су у јуну износили 80,88 милиона КМ - рекао је Милић за "Глас Српске".

Он је додао да су сви параметри рада бољи у односу на исти период прошле године.

Милић је напоменуо да у вријеме пандемије рад Фонда није био обустављен ниједан дан, те да су све планске задатке остварили, а да је привремено било обустављено само позивање осигураника на оцјену радне способности.

- Увођењем ванредних мјера у раду централне службе, шест филијала и 51 пословнице и прерасподјелом радног времена и смањењем броја извршилаца, рад са странкама пуна два мјесеца одвијао се телефонским и електронским путем, а захтјеве за остваривање права смо примали искључиво путем поште - подсјетио је Милић.

Милић је рекао да је спровођењем реформе пензијског система и сталне борбе против нелегалног остваривања права на пензију од 2012. године настављен тренд сталног побољшања, тако да је у јуну удио старосних пензија више од 58 одсто, а инвалидских се спустио испод 14 одсто.

- Породичну пензију прима 27,65 одсто корисника. Коначно је заустављен неконтролисан прилив нових корисника права који су у значајној мјери годинама раније нарушили однос између броја осигураника и корисника као једног од кључних показатеља стабилности пензијског система - нагласио је Милић.

Он је додао да је у првих шест мјесеци извршено готово 2.900 вјештачења, од чега се 66 одсто односи на оцјену радне способности, а губитак је потврђен у 37,55 одсто случајева.

Милић је навео и да је прошла година била најуспјешнија од оснивања Фонда по свим параметрима.

- Исплата пензија је била редовна, настављен је тренд раста прихода, побољшања структуре корисника права, а круну успјешног рада представља четврти узастопни позитивни извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора - рекао је Милић.