latinica  ћирилица
16/07/2020 |  09:58 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Почело рочиште екископу Јоаникију, адвокат тражи одгађање због епидемије

У никшићком Основном суду почело је рочиште у поступку против Његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осморице свештеника Српске православне цркве, окривљених за кршење здравствених мјера о спречавању ширења заразних болести.
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

Адвокат епископа и свештеника Сава Костић предложио је одгађање рочишта због актуелне ситуације изазване вирусом корона и очекује се изјашњење суда о његовом приједлогу.

Костић сматра да судница не обезбјеђује прописане мјере физичке дистанце, указујући да би требало водити рачуна о здрављу у тренутној ситуацији.

Епископ Јоаникије и свештеници Слободан Јокић, Драган Крушић, Остоја Кнежевић, Василије Брборић, Данило Зиројевић, Жељко Ројевић, Никола Маројевић и Мирко Вукотић оптужени су да су на празник Светог Василија Острошког, 12. маја, прекршили Кривични законик Црне Горе.

У оптужном приједлогу наведено је да су тог дана, када се у Никшићу традиционално обиљежава празник Светог Василија, "поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта – литије улицама града".