latinica  ћирилица
16/07/2020 |  11:16 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Именовање Муштуера за имама - порука да Анкара тежи за доминацијом

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је Срни да Турска не одустаје неоотоманског принципа и остваривања доминантног утицаја на просторима некадашње турске империје, посебно на Балкану, те да стога ни именовање Феруха Муштуера, поријеклом из БиХ, за главног имама Аја Софије - није случајно.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Ердоган, колико год настојао да има солидне односе са Србијом, не одустаје од њиховог приступа стратешке дубине и продора на Балкан, односно јачања утицаја у БиХ, Космету и свугде гдје муслиманска популација присутна, а некада се радило о отоманском царству. Тако да то није случајност, то је симболички - сматра Анђелковић.

Анђелковић је указао да се тиме шаље својеврсна порука.

- Човјек који је са наших простора је постављен за имама православне цркве која је претворена у џамију и тиме се шаље порука. Не треба ми због тога много да се бринемо, али то нам је порука да не помишљамо олако да нам је Турска пријатељ - она то није. Она може да буде партнер, али нам није сигурно пријатељ - рекао је Анђелковић.

Према његовим ријечима, сасвим је природно да политику државе слиједе и турски медији, који у својим текстовима о Аја Софији потенцирају избор имама и, наравно, истичу повезаност Турске са балканским земљама које су некада биле дио отоманске империје.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију, чиме је укинута одлука турских власти из 1934. године да се ова православна светиња из шестог вијека претвори у музеј.

Прва молитва биће одржана у петак, 24. јула, а за првог имама именован је Ферух Муштуер, који је рођен 1971. године у турском граду Кутахја, али који истиче своје поријекло из БиХ и по наводима медија "често посјећује своју историјску домовину".