latinica  ћирилица
16/07/2020 |  12:07 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Кошарац: Трговска гора горући проблем, примарна обавеза заштита здравља становништва

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац упозорава да, "према валидним процјенама, хрватска страна жели да инвестира скоро десет милиона евра у пројекат на Трговској гори, гдје би требало да одложи око 3.000 метара кубних отпада".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истиче да је рјешавање питања Трговске горе горући проблем и да је примарна обавеза заштита здравља становништва у Републици Српској и Федерацији БиХ.

ОТПАД НА ТРГОВСКОЈ ГОРИ УГРОЗИЋЕ ЗДРАВЉЕ ЉУДИ

Кошарац у интервјуу Срни упозорава да, упркос чињеници да је испоштован механизам координације, министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упорно скида са дневног реда питање формирања експертског тима за Трговску гору не желећи да разјасни због чега то чини.

- Процјене су да на том локалитету у 13 општина Републике Српске и ФБиХ живи 250.000 становника. Са тог аспекта, сви у БиХ требају имати висок степен мобилности у заштити животне средине и здравља људи - наводи он.

Кошарац напомиње да такво одлагалиште нуклеарног отпада може изазвати различите посљедице по животну средину и здравље људи.

- Имам информације да су Хрватски сабор и Влада Хрватске донијели адекватне одлуке када је ријеч о заштити њихових интереса и наставку активности на изградњи одлагалишта на Трговској гори - каже Кошарац.

Он је разговарао са амбасадором Хрватске у БиХ и министром животне средине и енергетике Хрватске о тим питањима и открива да су га информисали да Хрватска дефинитивно неће одустати од одлагалишта на том локалитету.

Кошарац упозорава да "вријеме није савезник", те да "валидне процјене говоре да хрватска страна жели да инвестира скоро десет милиона евра у овај пројекат и да би на Трговској гори требало да се одложи око 3.000 метара кубних отпада".

- Наш примарни циљ је да онемогућимо изградњу таквог одлагалишта, заштитимо здравље наших људи и природне љепоте ријеке Уне - наглашава Кошарац.

Он је на састанаку Координационог одбора информисао надлежне министре из Републике Српске и ФБиХ да на сједници Савјета министара није било одлуке о формирању експертског тима.

- Донијели смо закључак да упутимо писмо предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији, који жели да ријеши проблем на адекватан начин у координацији ентитетских тијела и тијела на заједничком нивоу - наводи Кошарац и напомиње да су одлучили да позову и Турковићеву како би видјели гдје је проблем.

Према његовом мишљењу, потребно је мобилисати сву научну, истраживачку и професионалну јавност да се укључи у оспоравање намјере да Трговска гора постане одлагалиште нуклеарног отпада.

СРПСКЕ СРЕДИНЕ У ДОЛИНИ УНЕ ПОСЕБНО УГРОЖЕНЕ

Коментаришући наводе да се БиХ због неажурности појединих институција полако претвара у одлагалиште различитих врста отпада, о чему је јавност свједочила на подручју Дрвара и Грахова, Кошарац оцјењује да се пропусти дешавају јер се не поштује механизам координације.

- Надлежне институције на нивоу БиХ често узурпирају нека права, а да при томе немају капацитета да их остваре. Немогуће је таква питања рјешавати без потпуне координације са локалним и ентитетским нивоом - објашњава он.

Кошарац не жели да овај проблем политизује, али напомиње да је "симптоматично да се у Кантону 10, гдје живе Срби, у Дрвару покушава инсталирати компанија која ће радити са отпадом".

- Чињеница је да у долини ријеке Уне, гдје живи српско становништво, Хрватска има намјеру да направи одлагалиште радиоактивног отпада. Такве тенденције нису добронамјерне, али, заиста, не желим ово питање да посматрам из тог угла - каже он.

МОДЕЛ: ЈЕДАН ПЛУС ЈЕДАН ПЛУС ЈЕДАН

Када је ријеч о утицају епидемије вируса корона на извоз из БиХ, Кошарац напомиње да су "адекватне политике ентитетских власти и Савјета министара водиле рачуна да не дође до спољнотрговинског дефицита и застоја у спољнотрговинском пословању".

Он напомиње да је обезбијеђен спољнотрговински промет преко граничних прелаза и да је са другим чланицама Цефте дефинисана листа виталних производа и зелене траке куда је роба редовно улазила и излазила из БиХ.

Кошарац хвали Канцеларију за ветеринарство, која је мобилисала сву своју структуру када је ријеч о контроли робе животињског поријекла.

Кошарац наглашава добру координацију са другим нивоима, али напомиње да не жели да Министарство постане централни орган и да дефинише и предлаже законе без сагласности ентитетских тијела.

- Амбасадору Јохану Сатлеру /шефу делегације ЕУ у БиХ/ јасно сам рекао да желим да афирмишем модел - "један плус један плус један" и никакво друго кретање и улогу ово министарство не може имати, нити може бити неки централни орган који је надређен ентитетским министарствима и владама - објашњава Кошарац за Срну.

ПРИ ОТКУПУ МЕСА ЈЕДНАКО ТРЕТИРАТИ ОБА ЕНТИТЕТА

За очување привреде БиХ у доба вируса корона треба одржати све међународне уговоре који су потписани, сматра министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и истиче неопходност нових тржишта за привреднике, што подразумијева потписивање и неких других међународних уговора.

- Треба напоменути да БиХ у овој години предсједава Цефти и да на том пољу имамо врло значајне активности - наводи Кошарац и напомиње да се интензивно разговара са Кином када је ријеч о извозу црвеног меса и да се преко руског амбасадора у БиХ воде разговори о поновној посјети руског Инспектората како би се омогућио извоз млијека, млијечних производа и меса у Русију.

БиХ је недавно добила сагласност да се месо може извозити у Уједињене Арапске Емирате, а чине се напори да не буду заустављени одређене процеси попут извоза меса у Турску.

- Мобилисали смо сва ентитетска министарства и Министарство спољне трговине и економских односа да тај посао унаприједимо. Поднијели смо захтјев за повећање одобрене квоте на 5.000 тона у овој години. Обавили смо неколико разговора са турским представницима и обећано нам је да ће половином августа бити поново настављена та врста активности - прецизира Кошарац.

Он каже да услов за обављање спољнотрговинског промета са Турском, када је ријеч о извозу меса, јесте откуп укупне домаће производње, и то једнако у Републици Српској и ФБиХ.

- Мислим да су прерађивачки капацитети у овом послу у ФБиХ били привилеговани - истиче Кошарац.

Кошарац је у вези с тим разговарао са представницима фирме "Тарекс", турске компаније која извози месо из БиХ, како би се тај процес водио транспарентно.

Транспарентност подразумијева да, на основи сертификовања од турских инспекцијских органа и Канцеларије за ветеринарство, компаније које се баве кланичном дјелатношћу из Републике Српске и ФБиХ потпишу уговоре и да то буде омогућено на једнак начин.

ЗАШТИТА ДОМАЋИХ ПРОИЗВОЂАЧА ВОЋА И ПОВРЋА

Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара предузима активности у вези са проблемом извоза робе која подлијеже фитосанитарној инспекцији надлежних органа у Хрватској.

Кошарац каже да су потпуно информисани, да су имали неколико састанака и да је информисао и Министарство пољопривреде Хрватске и њихове инспекцијске и све друге надлежне органе, те да има информацију да су и неке друге институције на нивоу БиХ биле у кореспонденцији са надлежним хрватским институцијама.

- Информисан сам да постоји могућност да ће се продужити радно вријеме фитосанитарних инспектора и омогућити да раде и суботом како наши произвођачи воћа и поврћа који извозе у земље ЕУ не би имали проблема - наводи Кошарац и указује на могућност отварања нових граничних прелаза.

Данас у БиХ може да улази воће и поврће без фитосанитарних налаза, а Кошарац најављује да ће, због преузимања ЕУ стандарда који траже фитосанитарне контроле, наредних дана, уз сагласности ентитетских министарстава, бити донесени правилници који ће омогућити адекватну заштиту домаћег тржишта и производње.

Такође, постоји могућност доношења правилника о тржишним стандардима за воће и поврће.

- Биће то наш документ који ће као дугорочна мјера омогућити да вршимо одређене инспекцијске надзоре и контроле у складу и са европским стандардима, али прије свега да заштитимо домаћу производњу и извршимо контролу онога што се увози у БиХ како би заштитили здравље сваког човјека - каже Кошарац у интервјуу Срни.