latinica  ћирилица
16/07/2020 |  13:11 ⇒ 20:05 | Аутор: Index.hr

Милановић дао Пленковићу мандат за састављање владе

Предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић дао је мандат за састављање владе предсједнику ХДЗ-а Андреју Пленковићу, након што му је он предао потписе 76 изабраних заступника који му дају подршку.
Пленковић и Милановић (фото: Hina) -
Пленковић и Милановић (фото: Hina)

Према Уставу, предсједник Републике додјељује мандат за састављање владе особи која, на темељу расподјеле заступничких мјеста у сабору, ужива повјерење већине свих заступника.

Пленковић је тако предсједнику Милановићу са 76 потписа доказао да има подршку већине изабраних саборских заступника да буде мандатар за састављање владе. Подршку Пленковићу за састав владе дало је 66 изабраних заступника на листи ХДЗ-а, 8 заступника националних мањина те по један заступник ХНС-а и Реформиста. Конститутивна сједница сабора, према најавама, одржаће се у сриједу, 22. јула.

Након кратког разговора, Пленковић и Милановић су се обратили јавности.

- То је комад папира, он је донио потписе. Избори резултата су јасни, честитао сам му још давних дана, желим му све најбоље - казао је Милановић.

- Мислим да је добро да обавијестим о структури нових министарстава, али о именима ћемо идуће седмице. Министарстава ће бити 16, биће 4 потпредсједника владе, Давор Божиновић, Здравко Марић, Томо Медвед и Борис Милошевић - рекао је Пленковић.

Најавио је да ће у новој влади бити четири министарства мање него до сада. Спајају се досадашња министарства правосуђа и управе, Министарство градитељства и просторног уређења с Министарством државне имовине.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић дочекао је данас на Пантовчаку предсједника ХДЗ Андреја Пленковића испруженом руком, а премијер му је, како су пренијели хрватски медији, због епидемиолошких мјера, узвратио лактом.