latinica  ћирилица
16/07/2020 |  13:12 | Аутор: СРНА

Суђење епископу Јоаникију и свештеницима одгођено за 4. септембар

Пред судом у Никшићу данас је одгођено рочиште у поступку против Његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осморице свештеника Српске православне цркве, окривљених за кршење здравствених мјера о спречавању ширења заразних болести, а наредно је заказано за 4. септембар.
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

Судија Основног суда Игор Ђуричковић донио је овакву одлуку након приједлога Саве Костића, адвоката владике Јоаникија и свештеника, за одгађање рочишта због актуелне ситуације изазване вирусом корона.

Костић је рекао да судница не обезбјеђује прописане мјере физичке дистанце, те да би требало водити рачуна о здрављу у тренутној ситуацији.

Одлучено је да претрес буде одгођен због сложене епидемиолошке ситуације с обзиром да према званичним подацима у Црној Гори од новог корона вируса има више од 1.500 заражених, од којих је значајан број из Никшића и Берана, одакле су и странке у поступку.

- Одржавање данашњег рочишта подразумијевало би наставак у просторији површине око 100 метара квадратних у присуству групе веће од 25 особа, у трајању од више сати, што би представљало значајан епидемиолошки ризик - образложио је Ђуричковић.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије питао је судију Ђуричковића због чега он није међу окривљенима, будући да је као владика спорног дана предводио литију, на шта му је он одговорио да је то питање за тужилаштво.

На улици код никшићког Основног суда окупили су се грађани као знак подршке свештенству СПЦ.

Епископ Јонакије и свештеници Слободан Јокић, Драган Крушић, Остоја Кнежевић, Василије Брборић, Данила Зиројевић, Жељко Ројевић, Никола Маројевић и Мирко Вукотић оптужени су да су на Дан Светог Василија Острошког 12. маја прекршили Кривични законик Црне Горе.

У оптужном приједлогу наведено је да су тог дана, када се у Никшићу традиционално обиљежава празник Светог Василија, "поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта – литије улицама града".