latinica  ћирилица
16/07/2020 |  13:14 ⇒ 13:25 | Аутор: СРНА

Опрема вриједна 1,3 милиона евра за борбу против вируса корона

ЕУ је допремила у Сарајево донацију у опреми намијењену за борбу против вируса корона вриједну 1,3 милиона евра која ће наредних дана бити дистрибуирана болницама широм Републике Српске и Федерације БиХ а, између осталог, садржи 28 висококвалитетних респиратора, 20 ултразвучних апарата и 2.000 пулсних уређаја за мјерење нивоа кисеоника у крви.
Донација ЕУ - Фото: СРНА
Донација ЕУФото: СРНА

Опрема ће, у складу са принципима расподјеле које је одобрио Савјет министара, бити распоређена здравственим центрима у Добоју, Тузли, Бихаћу, Требињу, Бијељини, Источном Сарајеву, Сарајеву, Фочи и Мостару, односно болницама са капацитетима за интензивну његу.

Испоруци опреме присуствовали су шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић и резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелиана Недера.

Сатлер је оцијенио да је ријеч о значајној помоћи БиХ у вријеме када расте број заражених вирусом корона и када је просјек година обољелих све нижи.

Он је обећао да ће ЕУ, као највећи трговински партнер, донатор и инвеститор у БиХ, наставити да подржава БиХ у борби против вируса корона, за који је истакао да не познаје границе, ни дискриминацију.

- Наставићу да обезбјеђујем овакве видове помоћи - рекао је новинарима Сатлер и додао да ЕУ остаје уз грађане БиХ.

Турковићева је захвалила за вриједну опрему и истакла да је ријеч о софистицираним уређајима, готово најбољим који се могу наћи на свјетском тржишту, који долазе у БиХ у вријеме пораста броја обољелих.

Према њеним ријечима, ова донација је сигуран знак да се БиХ озбиљно разматра да буде пуноправан члан ЕУ.

- Имамо озбиљну подршку ЕУ, а све остало је до нас - закључила је Турковићева.

Донирана опрема набављена је у складу са стандардима ЕУ за јавне набавке путем пројекта који спроводи УНДП БиХ.

- УНДП је поносан што је партнер ЕУ у пружању стратешке помоћи БиХ у борби против вируса корона - рекла је Недера, истичући да је УНДП усмјерен и на опоравак посљедица које је вирус корона нанио економији и друштву.

Опрема коју је донирала ЕУ наредних дана биће подијељена здравственим центрима широм БиХ и дио је укупне помоћи ЕУ од седам милиона евра за борбу БиХ против вируса корона.