latinica  ћирилица
16/07/2020 |  13:15 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Бањалука: Отворена сезона "Боље пакт него рат"

Бањалучко студентско позориште отворило је 44. сезону, под називом "Боље пакт него рат", која је најављена као најкраћа у историји овог театра и трајаће до децембра, а на њеном почетку премијерно је изведена представа "Сафикада, `вако је било" аутора Вида Вукелића, у режији Александра Пејаковића, саопштено је из овог позоришта.
Бањалучко студентско позориште - Фото: СРНА
Бањалучко студентско позориштеФото: СРНА

Истоимена Вукелићева поема Вида прије двије године изазвала је велико интересовање публике, а то је исто показала и премијерна публика Бањалучког студентског позоришта.

- Појава "Сафикаде" у амбијенту Подрум сцене Студентског позоришта изазвала је много суза и уздаха, али и смијеха - наведено је у саопштењу.

У представи су ангажовани диломирани глумци Академије умјетности у Бањалуци у класи професора Жеља Митровића и глумци Народног позоришта Републике Српске.

Насловну улогу Сафикаде игра Драгана Илић, Анандо Ченић тумачи лик Хермана, Раденка Шева игра Фатму, док се у улози Хаџи-фејзе појављује Драгослав Медојевић, који је и најстарији члан Студентског позоришта - још од 1977. године.

- Концепт представе, осим оживљавања мита о Сафикади, демистификује и глумачки позив као чудесни свијет који рађа и који је темељ позоришне илузије. Александру Пејаковићу ово је 40. режија у професионалној каријери, што је и мали јубилеј за Бањалучко студентско позориште с обзиром на то да је дуже од пет сезона био кључни редитељ овог театра, а њиме руководи дуже од деценије - истакнуто је у саопштењу.

Осим аутора и извођача, на реализацији представе "Сафикада, `вако је било", ангажовани су и професор Енеа Хотић као лектор, те композитор Мирослав Јањанин као вокални педагог.

Покровитељи представе су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Градска управа Бањалука, а из Бањалучког студентског позоришта наводе да су премијеру посебно помогли Народно позориште Републике Српске и ансамбл народних игара и пјесама "Веселин Маслеша" из Бањалуке.

Из Бањалучког студентског позоришта истакли су да је на премијери било присутно укупно 40 гледалаца, што је максимални капацитет Подрум сцене у условима поштовања прописа везаних за спречавање ширења вируса корона.

- И поред малог броја присутних, у публици су били виђени угледни бањалучки културни радници и умјетници, спортисти, али и млади политичари који су дошли да дају подршку свом вољеном театру, а они су након премијере дружење са глумцима наставили у простору Маслешиног дворишта, које се налази изнад Подрум сцене - наведено је у саопштењу.

Прва реприза представе заказана је за 26. јул у 21.30 часова, а организатори најављују евентуалну могућност играња и на отвореном, на тврђави Кастел.

Осим играња у затвореном током љета, Студентско позориште играће представе и реализоваће богате умјетничке садржаје у Маслешином дворишту, за шта је предвиђен наставак сарадње са поетским студијом "Џеп" и почетак сарадње са Удружењем књижевника Републике Српске.

Из Бањалучког студентског позоришта наводе да је за 23. јули од 18.00 часова уз директан телевизијски пренос на Радио-телевизији БиХ предвиђено свечано отварање међународног пројекта "Омнибуси младих драматурга ЕУ и БиХ" који у потпуности финансира Делегација ЕУ у БиХ.