latinica  ћирилица
16/07/2020 |  13:17 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Морамо бити активнији у доказивању свог виђења догађаја

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је предлагање нове резолуције о Сребреници у америчком Конгресу нешто што се ради у континуитету, те да је неопходно да Срби буду активнији у доказивању свог виђења Сребренице.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- То је нешто што се ради у континуитету и не можемо ништа боље ни очекивати. Морамо бити активнији у доказивању онога како ми видимо ствари, те се надам да ће Влада Српске преко свог савјетодавног тијела успјети да наметне наше виђење Сребренице, али и укупног дешавања - рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Чубриловић очекује и да ће комисија, коју је Влада Српске формирала како би утврдила чињенице о догађајима у Сребреници, изаћи са својим извјештајем.

- Имам информацију да се тај посао ради квалитетно и студиозно, да вријеме уложено у то није утрошено узалуд, те да ће нам то омогућити да свијету представимо своје виђење те укупне ситуације - истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да је трагично то што у БиХ увијек имају три истине, те три приче и виђења сваког догађаја.

Чубриловић је, с обзиром да је премијер Радован Вишковић позитиван на вирус корона, оцијенио да ће Влада Републике Српске наставити да ради без проблема у континуиттету.

- Немогућност физичког присуства предсједника Владе одређеним сједницама и састанцима ће се одразити на одређени начин. Али, с обзиром на то да Влада има своју организацију коју чине потпредсједници и министри, наставиће са радом у континуитету, уз сагласност предсједника који ће бити у могућности да на други начин комуницира са њима - рекао је Чубриловић.

Амерички конгресмен из реда демократа Еди Бернис Џонсон представила је у Представничком дому "резолуцију о осуди геноцида и других злочина над Бошњацима које су починиле српске снаге у Сребреници у јулу 1995. године", а документ је у процедури у америчком Конгресу.